Ar ko jārēķinās, atkārtoti piesakoties kredītam?

Atgriezties 28 februāris, 2021

Daļa cilvēku savas dzīves laikā ir ņēmuši aizdevumu. Iemesli, kāpēc tas ir bijis nepieciešams, ir dažādi, piemēram, jaunas automašīnas iegāde, mājokļa iegāde, studiju apmaksa vai arī kāds lielāks pirkums, kam nav pieticis naudas.

Stājoties kredītsaistībās, vispirms ir rūpīgi jāizvērtē, vai kredīts patiešām ir vajadzīgs. Iespējams, ka vajadzīgā summa nav tik liela, tapēc to varētu palūgt tuviem draugiem vai ģimenes locekļiem. Tomēr, ja izlemjat, ka aizdevums Jums ir nepieciešams, tad izvērtējiet, vai varēsiet to atmaksāt noteiktaja laikā.

Pirmo reizi piesakoties kredītam, lielākā daļa cilvēku nezina, kas viņus sagaida. Protams, var un vajag izlasīt visus kredīta līgumā norādītos punktus, taču tas var nedod pilnīgu skaidrību. Vislabākā mācība tomēr būs paša pieredze. 

Ar ko jārēķinās, ja cilvēks ir nolēmis atkārtoti pieteikties aizdevumam?

Aizdevuma veids

Iespējams, ka, pirmo reizi stājoties kredītsaistībās, bijāt izvēlējies nepareizo aizdevuma veidu (jā, tas var būt arī aizdevums no privātpersonas). Tie ir vairāki, piemēram, patēriņa kredīts, studiju kredīts, hipotekārais kredīts. Ir vēl citi aizdevuma veidi. Katram no tiem ir savi nosacījumi. 

Ņemot vērā papildu naudas nepieciešamības iemeslu, jāizlemj, kurš no aizdevuma veidiem būs pats piemērotākais. Piesakoties atkārtoti, Jūs būsiet zinošāks un varēsiet izvēlēties izdevīgāko variantu, kas iepriekš, iespējams, nebija izdevies.

Kredītvēsture

Viens no svarīgākajiem faktoriem, kas nosaka to, vai cilvēks saņems kredītu vai nē, ir kredītvēsture. Ir cilvēki, kuri nespēj noteiktajā laikā atmaksāt aizdevumu, tāpēc viņiem tiek piešķirta soda nauda, kā arī viņi tiek iekļauti to cilvēku reģistrā, kuriem ir bijušas problēmas ar kredīta atmaksu. 

Ja arī Jums iepriekšējais kredīts ir sagādājis grūtības un neesat to laikus atmaksājis, tad pastāv liela iespēja, ka, atkārtoti piesakoties aizdevumam, Jūs to nesaņemsiet.

Vecums

Piesakoties kredītam, ir jāņem vērā arī savs vecums. Kā jau zināms, tad kredīts netiek piešķirts personām, kuras nav sasniegušas 18 gadu vecumu. Taču ir arī tādi kredītdevēji, kuri piešķir aizdevumu personām, kuras ir sasniegušas vismaz 21 gada vecumu. 

Kredītdevēji nosaka arī maksimālo vecumu, kad piešķir aizdevumu. Atšķirībā no kredītdevēja, vecuma ierobežojumi ir mainīgi. Kredītus vairs nepiešķir personām, kuras ir sasniegušas 70-75 gadu vecumu. Tāpēc, ja iepriekš esat saņēmis aizdevumu, bet šoreiz tas nav izdevies, pārliecinieties par konkrētā kredītdevēja vecuma ierobežojumiem.

Maksātspēja

maksātspēja

Kredīti netiek izsniegti tiem cilvēkiem, kuriem nav regulāru un oficiālu ienākumu. Par oficiāliem ienākumiem tiek uzskatīti darba alga, stipendijas, kāds no pabalstiem vai arī pensijas. Ja Jums šobrīd nav oficiālu ienākumu, atšķirībā no pirmās reizes, kad saņēmāt aizdevumu, tad Jums jāzina, ka šādā gadījumā aizdevumu nesaņemsiet.

Bankas konts

Ņemiet vērā, ka, lai saņemtu aizdevumu, Jums jābūt kontam kādā no Latvijā esošajām bankām. Ja esat cilvēks, kurš vairāk uzturas ārzemēs un izmanto ārzemju bankas, tad, atbraucot uz Latviju, Jums būs nepieciešams jauns konts, kurā saņemt aizdevumu.

Aizdevuma atmaksa

Ja no iepriekšējā kredīta atmaksāšanas ir pagājis ilgs laiks, tad, ļoti iespējams, esat aizmirsis par kredīta atmaksas kārtību. Pats svarīgākais, kas ir jāatceras – kredīts ir jāatmaksā noteiktajā laikā. 

Ir 3 iespējas, kā Jūs varat atmaksāt aizdevumu:

  1. Katru mēnesi aizdevējam maksāt minimālo summu, kas noteikta kredīta līgumā.
  2. Katru mēnesi pārskaitīt lielāku summu par noteikto minimālo summu. Šādā veidā varēsiet ietaupīt uz procentiem.
  3. Visu aizdevuma summu pārskaitīt vienā maksājumā, lai izvairītos no procentmaksājumiem.

Ja gadījumā Jums ir vairāki aizdevumi, varat apsvērt iespēju kredītus apvienot vienā.

Vai vēlaties saņemt patēriņa kredītu?

Piesakieties!