Auto iegāde no privātpersonas

Atgriezties July 8, 2020

Jauna auto iegāde ir nozīmīgs brīdis – neatkarīgi no tā, vai tas ir pirmais vai jau desmitais iegādātais auto, šis process jebkurā gadījumā ir satraucošs. Pirmais svarīgais jautājums ir – pirkt jaunu vai lietotu auto. Ja izvēle ir par labu jaunai automašīnai, risku ir mazāk – auto noteikti būs teicamā stāvoklī, kalpos labi un ar garantiju. Taču ne visi ir ieinteresēti iegādāties pilnīgi jaunu spēkratu – kaut vai tādēļ, ka tas nozīmē augstas izmaksas, turklāt auto vērtība strauji nokrītas tiklīdz tas izbraukts no auto salona.

Lietota autot iegāde, lai arī saistās ar lielākiem riskiem, tomēr ir likumsakarīga izvēle daudziem. Protams, ikviens ir ieinteresēts iegādāties auto, kas kalpos ilgi un labi. 

Turpinājumā daži ieteikumi, ko ņemt vērā, lai auto pirkšana no privātpersonas neradītu vilšanos. 

Kas noteikti jāņem vērā?

Informācija par pārdevēju 

Lai vēlāk nenāktos saskarties ar nepatīkamiem pārsteigumiem, iegādājoties auto no privātpersonas, svarīgi ievērot drošības noteikumus. Pirmkārt jau – pirms slēdziet darījumu, pārbaudiet visu pieejamo informāciju par pārdevēju.

Ņemiet vērā, ka Latvijā nereģistrētu automašīnu atļauts iegādāties tikai reģistrētā tirdzniecības vietā.

Privātpersonas drīkst pārdot tikai savā īpašumā esošus transporta līdzekļus, kas jau ir reģistrēti CSDD.

Tātad – ja plāno iegādāties mazlietotu auto no privātpersonas, vienmēr pārliecinies, ka persona, kas pārdod automašīnu,  ir arī norādīts kā īpašnieks transportlīdzekļa reģistrācijas apliecībā. 

Pirkuma līgums 

Svarīgi, lai pirkuma līgumā tiek norādīta pareiza informācija. Pretējā gadījumā Jūs varat būt iesaistīts noziedzīgā darījumā, par ko pienākas sods. Ja automašīna tiek iegādāta Latvijā, tad arī līgumā kā pārdevējs jānorāda konkrēta persona, nevis kāds nezināms tirgotājs kaut kur ārzemēs. Lai izvairītos no nepatikšanām,  nekad neparaksti viltotu līgumu! 

Apmaksa par auto iegādi 

Ja automašīnas cena pārsniedz 7200 eiro, darījums skaidrā naudā nav atļauts.

Tātad – apmaksa par auto iegādi jāveic ar bankas pārskaitījumu. Lai izvairītos no nepatīkamiem pārpratumiem vēlāk, arī citus – mazākus – darījumus tomēr ieteicams veikt ar bankas pārskaitījumu. 

Automašīnas vēstures pārbaude 

Vēl viens pamatlikums, kas jāievēro – nekad neuzticieties visai informācijai, kas norādīta sludinājumā. Pārbaudiet to! 

Vēlreiz jāatzīmē – ja runa ir par pilnīgi jauna auto iegādi, nav nekāda iemesla neticēt pārdevēja norādītajiem parametriem. Bet, ja aktuāla auto pirkšana no privātpersonas, nekad neizlaid šo punktu – pārbaudi automašīnas vēsturi. 

CSDD mājas lapā bez maksas iespējams pārbaudīt automašīnas reālo nobraukumu – jāņem vērā, ka šis arī ir tas aspekts, kur auto pārdevēji melo visbiežāk, sludinājumā norādot mazāku nobraukumu vai pat sagrozot odometra rādītājus. 

Savukārt, ja zināms transportlīdzekļa VIN numurs, ieguldot mazliet līdzekļu un laika, no speciālajām auto datu bāzēm par interesējošo spēkratu iespējams uzzināt vēl plašāku informāciju, piemēram:

  • Vai automašīna iepriekš nav cietusi ceļu satiksmes negadījumā;
  • Kādam nolūkam tā iepriekš izmantota;
  • Vai automašīna nav zagta 

Auto datu bāzes ir dažādas – to sniegtā informācija, pakalpojumi un cenas atšķiras. Izvērtējiet, kurš no piedāvājumiem vislabāk atbilst Jūsu prasībām. 

Pārbaudiet automašīnas tehnisko stāvokli 

Nekad neslēdziet darījumu, pirms neesat rūpīgi aplūkojis auto klātienē. Noteikti izpētiet auto virsbūvi un salonu, kā arī veiciet testa braucienu. Testa brauciena laikā pievērsiet uzmanību dzinēja, bremžu un pārnesumkārbas darbībai.

Tomēr, ņemot vērā, ka auto iegāde ir nozīmīgs un nebūt ne lēts pirkums, pārbaudot auto nevajadzētu paļauties tikai uz pārdevēja sacīto un to, ko pats redzat vai jūtat. Visdrošāk tomēr šo transportlīdzekli aizgādāt uz kādu uzticamu un neatkarīgu (ne pārdevēja ieteiktu) auto salonu, lai veiktu pārbaudi tur. Ja pārdevējs tam nepiekrīt, esiet uzmanīgs – ļoti iespējams, viņam ir kas slēpjams. 

Izvērtējiet izmaksas 

Šis punkts gan attiecas uz jebkura auto iegādi – neatkarīgi no tā, kur tas tiek iegādāts. Domājot par izmaksām, svarīgi ņemt vērā ne tikai auto cenu, bet arī tā uzturēšanas izmaksas, piemēram, degvielu, apdrošināšanu, automašīnas apkopi, riepu maiņu, remonta izmaksas  un citus izdevumus. 

Tātad – meklējot auto, vērtējiet ne tikai tā cenu, bet arī to, vai auto uzturēšanas izmaksas atbilst Jūsu budžetam.

Kā zināms, labs auto nav lēts prieks, tādēļ reizēm tā iegādei tiek noformēts auto kredīts. Salīdzinot aizdevumus, noteikti pievērsiet uzmanību vairākiem būtiskiem aspektiem – gan atmaksas termiņam, gan procentu likmei par kredīta izmantošanu. Vienmēr izlasiet līguma nosacījumus un pārliecinaties, ka tie ir saprotami!

Naudas līdzekļu aizņemšanās var palīdzēt ātrāk tikt pie kārotā un vajadzīgā transporta līdzekļa, tomēr jāpatur prātā, ka ikviens aizdevums ir atbildība. Aizņemieties atbildīgi, rūpīgi izvērtējot gan savas iespējas, gan vajadzības. 

Lai jaunais auto kalpotu uzticami, ievērojiet pamatnoteikumus un slēdziet tikai drošus darījumus!