Auto mazgāšanas ziemā – 7 vērtīgi padomi

Atgriezties December 8, 2023

Automašīnu vasarā mazgājam drīzāk estētisku iemeslu dēļ, taču ziemā tai ir jau funkcionāla ietekme, ņemot vērā, ka transportlīdzeklis tiek pakļauts sāls, dubļu, sniega un sala ietekmei. Taču kā to darīt pareizi?  

Vērtīgus padomus drošai un ērtai auto mazgāšanai ziemā uzziniet šajā rakstā! 

Kādēļ ziemā jāmazgā automašīna? 

Auto mazgāšana ziemā var pasargāt automašīnu no pretslīdes materiālu- sāls un ķīmisko vielu – kaitīgās ietekmes. Īpaša uzmanība jāpievērš arkām, automašīnas apakšai, citādi sāls, iekļūstot mikroplaisās, var veicināt koroziju – rūsu, bojājot virsbūvi, un galu galā pavasarī Jums var nākties automašīnu pārkrāsot. 

Der atcerēties, ka sāls uz automašīnas nokļūst arī vienkārši stāvot ceļa malā. Un tā kā lielākā salā brauktuves tiek kaisītas biežāk, pastāv lielāka iespēja, ka sāls maisījums tiks uzšļakstīts uz Jūsu auto. 

Cik bieži ziemā jāmazgā automašīna? 

Automašīna ziemas laikā ir jāmazgā (vismaz jānoskalo) ne retāk kā 2 reizes mēnesī.  

Ja iespējams, katrā auto mazgāšanas reizē jālieto arī vasks (ziemas laikā – karstais vasks).  

Padomi auto mazgāšanai ziemā 

  1. Nemazgājiet mašīnu ārā, kad valda sals!

Lai arī mazgāt transportlīdzekli ziemas laikā ir svarīgi, nepieciešams ievērot dažus piesardzības pasākumus. Jāņem vērā gaisa temperatūra, proti, ja tā ārā ir zem -20 grādiem, mazgāšanas darbus vajadzētu atlikt. Iemesls tam ir pavisam vienkāršs – kad samitrināsiet mašīnas virsmu, ūdens sasals pirms paspēsiet to notīrīt un nosusināt. Īpaši tas attiecas uz eņģēm un citām daļām, kas aukstuma un mitruma ietekmē var iesalt un tikt bojātas, kad mēģināsiet tās kustināt. 

  1. Sāciet mazgāšanu ar automašīnas ārpusi!

Tas nodrošinās, ka Jums būs pietiekami daudz laika, lai konkrētas spēkrata daļas paspētu nožūt un nesasaltu, un Jūs varētu doties ceļā. 

  1. Pievērsiet uzmanību riepām un diskiem!

Riteņi nenoliedzami ir tās daļas, kas īpaši cieš no braukšanas pa ziemas ceļiem, tāpēc tiem jāpievērš īpaša uzmanība. Rūpīgi jānomazgā gan pašas riepas, gan arka virs tām, diski un visas apkārtējās detaļas, kurās uzkrājas sāls, dubļi un citi netīrumi. Sāls un sniega masas uzkrāšanās uz detaļām var nodarīt pamatīgu kaitējumu mašīnai, tādēļ arī speciālisti iesaka mašīnas mazgāšanu ziemā veikt vismaz reizi 10 dienās, ja auto lietojat regulāri. Piekļūt grūti pieejamām vietām būs vieglāk, izmantojot augstspiediena ierīci. 

  1. Rūpīgi izžāvējiet visas spraugas un atveres!

Kad transportlīdzekļa mazgāšana pabeigta, nepieciešams parūpēties par to, lai rūpīgi izžūtu visas smalkās atveres, spraugas un citas vietas, kur ūdens varētu uzkrāties un vēlāk sasalt. Tādēļ neaizmirstiet atvērt durvis un noslaucīt to rāmi, kā arī apkārt esošās malas. Kādu brīdi ieteicams durvis atstāt atvērtas, lai paātrinātu žūšanas procesu. 

Līdzīgi vajadzētu rīkoties arī ar degvielas bākas durvīm – atstājiet tās uz kādu brīdi vaļā, kā arī noslaukiet ar sausu drāniņu. Tas pasargās no riska, ka durvis varētu aizsalt. 

  1. Iztīriet automašīnas salonu!

Kad automašīnas ārpuse ir nomazgāta un nosusināta, atstājiet, lai tā žūst, un ķerieties pie iekšējā interjera! Pirmā zona, kas parasti uzkrāj daudz netīrumu un arī sāli, ir paklājiņi.  

Ja parasti izmantojat auduma paklājiņus, ziemas sezonā tos noteikti vajadzētu nomainīt uz gumijas materiāla paklājiem. Tādā veidā uz auto grīdas nenonāks tik daudz mitruma un arī sāls, ko ienēsājam ar apaviem, kā arī gumijas paklājiņus būs vieglāk tīrīt. 

Iztīriet arī salonu un sēdekļus ar putekļu sūcēju, kā arī nospodriniet virsmas ar speciālo tīrīšanas līdzekli! 

  1. Parūpējieties par eņģēm, slēdzenēm!

Ar laiku durvju eņģes, atslēgas un slēdzenes atveres var zaudēt savu efektivitāti, tādēļ nenāks par ļaunu tajos iesmidzināt speciālu eļļošanas līdzekli. Tas nodrošinās, ka visi šie savienojumi kalpo kvalitatīvi, nečīkst un neieķeras. 

  1. Lietojiet auto vasku!

Vaskošanas laikā tiek uzklāta plāna vaska kārtiņa. Tas sniedz papildu aizsardzību pret sāls, netīrumu, dažādu ķīmisku savienojumu iedarbību uz auto virsbūvi, kā arī skrāpējumiem. Tā aizkavē arī korozijas veidošanos. 

Noteikti neaizmirstiet par riepu nomaiņu, neatkarīgi no tā, vai Jums ir elektro auto vai cits transportlīdzeklis! 

Ieteicams arī padomāt par to, vai Jums vienmēr līdzi ir vajadzīgie piederumi.. Auto aprīkojums ziemā atšķiras no citām sezonām, jo šajā laikā var gadīties iestigt sniegā vai citu iemeslu dēļ palikt uz ceļa. Šādās situācijās būs noderīgi, ja bagāžniekā būs lāpsta, maisiņš ar smiltīm, lukturītis, silta sega, lieki cimdi un citi praktiski piederumi. 

Sekojiet līdzi tam, lai mašīna vienmēr būtu labā tehniskā stāvoklī! Ja rodas nepieciešamība pēc remonta un svarīgu detaļu iegādes, palīdzēt var kredīts automašīnai

Vai vēlaties saņemt patēriņa kredītu?

Piesakieties!