Kā iegādāties automašīnu?

Atgriezties 25 aprīlis, 2020

Automašīnas izvēle un iegādāšanās ir atbildīgs process. Pat tie, kuri to ir darījuši vairākas reizes, dažkārt apmulst – kā atrast vajadzībām atbilstošu automašīnu, kas labi kalpos turpmākos gadus? Turpinājumā daži ieteikumi, kas palīdzēs izdarīt pareizo izvēli.

Padomi īstās automašīnas atrašanai

1. Novērtējiet vajadzības

Tas, kādai automašīnai dodat priekšroku, atkarīgs no tā, ko Jūs no tās sagaidāt. Daži izvēlas automašīnu, lai ar to paustu kādu vēstījumu, citi vēlas spēkratu, ar ko doties neaizmirstamos (un mazliet ekstrēmos) piedzīvojumos. Neatkarīgi no tā, kādas ir Jūsu individuālās vēlmes, svarīgi atbildēt uz dažiem jautājumiem:

  • Cik pasažieru regulāri pārvadāsiet?
  • Pa kāda veida ceļiem pārsvarā brauksiet?
  • Cik svarīga ir degvielas ekonomija?
  • Kādi drošības elementi Jums ir svarīgi?
  • Cik liela garāža vai stāvvieta Jums ir?

Atbildes palīdzēs saprast, kas tieši Jums vajadzīgs un orientēties plašajā piedāvājumā būs daudz vienkāršāk.

2. Nosakiet budžetu

budžets automašīnai

Nākamais solis ir budžeta noteikšana. Pirms aplūkot iespējas, izvērtējiet, kādu naudas summu ik mēnesi varat atļauties novirzīt šim mērķim. Saskaņā ar speciālistu ieteikumu ikmēneša maksājumam par jauno automašīnu nevajadzētu pārsniegt 15% no ienākumiem.

3. Novērtējiet aizņemšanās iespējas

Auto iegādei var izmantot gan līzingu, gan ilgtermiņa kredītu. Katram no tiem ir sava specifika un aizņemšanās nosacījumi, tādēļ pirms pieņemiet lēmumu, izvērtējiet vairākas iespējas, īpašu uzmanību pievēršot procentu likmei. Tādā veidā varēsiet noteikt, kurš līzinga piedāvājums vai izdevīgais auto kredīts ir Jūsu vajadzībām atbilstošākais.

4. Izvērtējiet automašīnas uzturēšanas izmaksas

auto izmaksas

Kredīta maksājumi nav vienīgās izmaksas, ar ko jārēķinās. Dažas automašīnas ir lētākas, taču to uzturēšana izmaksā dārgāk. Pat, ja divām automašīnām ir līdzīga cena, uzturēšanas izmaksas var būtiski atšķirties.

Atcerieties par auto apdrošināšanu! Vērts apdomāt arī KASKO iegādi, kas sniegs lielāku drošības sajūtu gadījumā, ja kādreiz nokļūsiet ceļu satiksmes negadījumā.

5. Apsveriet citu, tās pašas klases automašīnu iegādi

Vai Jums patīk kāds konkrēts automašīnas modelis? Pirms iegādāties tieši to, vērts aplūkot arī citas līdzīgas automašīnas – iespējams, atradīsiet tādu, kas ir pat vēl piemērotāka Jūsu prasībām.

6. Izvēlieties labāko vietu auto iegādei

automašīnas pirkums

Automašīnas iespējams iegādāties gan auto salonos, gan tirdzniecības laukumos, gan no privātpersonām. Pirms pieņemiet lēmumu par automašīnas iegādi, novērtējiet ne tikai tās kvalitāti, bet arī pārdevēja uzticamību, īpaši, ja iegādājaties auto no privātpersonas!

7. Veiciet testa braucienu

Kad prasībām atbilstošākā automašīna atrasta, sazinieties ar pārdevēju, lai vienotos par iespēju veikt testa braucienu!

8. Novērtējiet svarīgākos kritērijus

Iespējams, izvēlētā automašīna izskatās lieliski, taču to, kāds ir tās patiesais stāvoklis, var novērtēt tikai veicot izmēģinājuma braucienu. Veicot testu, Jums automašīnu vajadzētu vadīt tā, kā to darītu savā ikdienā – ja mēdzat braukt pa lauku ceļiem, izvēlaties līdzīgu maršrutu, pamēģiniet braukšanu pa bedrēm un līkumainiem ceļiem, kā arī drošā vietā pārbaudiet automašīnas bremzes. Īpašu uzmanību pievērsiet arī dzinēja skaņai.

Apskatot automašīnu, iesēdieties arī tās aizmugurējā sēdeklī – īpaši, ja plānojat pārvadāt pasažierus. Ja Jums ir bērni, paņemiet līdzi bērnu auto sēdeklīšus, lai pārbaudītu, vai tie ietilpst auto aizmugurējā sēdeklī un ir viegli uzstādāmi! Aplūkojiet arī bagāžnieku!

9. Izvēlieties savu automašīnu

Pēc automašīnas apskates, testēšanas un aprunāšanās ar pārdevēju, izvēlei vajadzētu būt skaidrai. Ja ir radušās šaubas, tad vislabāk būtu nogaidīt. Automašīnas iegādei jābūt atbildīgai, tādēļ tas var prasīt laiku. Pieņemot lēmumu, vajadzētu atcerēties, ka nav vienas pareizās atbildes. Lieliskas izvēles var būt vairākas – gala lēmums vairāk ir individuālās gaumes jautājums.

10. Iegādājieties savu jauno auto

Kad automašīna izvēlēta, ir pienācis laiks kļūt par tās jauno īpašnieku. Ja auto iegādei noformējiet līzingu vai kredītu, vēlreiz iepazīstieties ar visiem līguma nosacījumiem.

Vai nepieciešams kredīts automašīnai?

Piesakieties Avafin.lv!