Cik maksā auto uzturēšana ikdienā?

Atgriezties July 14, 2020

Nevienam nav noslēpums – auto uzturēšana ikdienā ir dārga. Sākot ar auto iegādes cenu, beidzot ar degvielas cenām, un nemaz nerunājot par situāciju, kad vienam cilvēkam pieder vairāki auto.. Tas viss manāmi ietekmē finanses.     

Šajā rakstā mēs esam apkopojuši izmaksas, ar kurām auto īpašnieki saskaras ik dienu. Apskatot šīs izmaksas un apkopojot savus tēriņus, Jūs varat tos salīdzināt un, iespējams, atrast jomas, kurās varat mēģināt ietaupīt.

Ar kādām izmaksām jārēķinās, pērkot auto?

Auto iegāde

Lai arī varētu likties, ka auto iegāde prasa lielākās izmaksas – tā nav!

Auto iegāde var būt dārga, taču auto uzturēšana izmaksā daudz pat tad, ja iegādājaties lietotu automašīnu no privātpersonas. Daudzi cilvēki auto iegādājas par iekrātiem līdzekļiem, taču vēl vairāk cilvēku nespēj iekrāt tik lielu summu, cik nepieciešams, tādēļ auto iegādei izmanto tādu iespēju kā  auto kredītu.

Nereti auto iegādei tiek izmantots auto kredīts. Sākumā, protams, jāsaprot, kāda summa nepieciešama – ja pats jau esat iekrājis, tad aizņemieties vien tik, cik nepieciešams! Kredīta atmaksai tiek noteikts termiņš, tādējādi kādu laiku jārēķinās ar pamatīgiem un regulāriem izdevumiem. Jo īsāks termiņš, jo lielāks ikmēneša maksājums. Šajā gadījumā svarīgi, ka aizņemieties savai finansiālajai situācijai atbilstošu summu un nosakiet piemērotu atmaksas termiņu. 

Ja auto tiek iegādāts ar aizdevuma palīdzību, jārēķinās ar to, ka atmaksājamai summai klāt nāks aizdevuma procenti. Esiet uzmanīgs – pirms aizņematies, nopietni izvērtējiet savas iespējas atmaksāt aizdevumu! Galvenokārt apdomājiet to, ka līdz ar auto iegādi rodas daudz un dažādi tēriņi. Labāk, protams, ir iekrāt nepieciešamo summu, taču labs auto nav lēts, un ne visi spēj iekrāt tik lielas summas.

Remonts

Katram auto vismaz reizi gadā jāveic tehniskā apkope un jāmaina riepas. Arī tad, ja iegādājaties lietotu auto, būtiski veikt pārbaudi vēl pirms auto iegādes.

Ņemiet vērā – ja auto ir vecs, uzturēšanas izmaksas radīsies daudz biežāk un daudzos gadījumos tās būs arī lielākas. Diemžēl mēs nekad nevaram paredzēt, kad ar mūsu auto kaut kas notiks, tādēļ jārēķinās ar to, ka var rasties arī neparedzēti izdevumi.

Automašīnai regulāri vajadzētu veikt šādus profilakses remontdarbus:

  • Eļļas maiņa;
  • Dzesēšanas šķidruma papildināšana;
  • Logu tīrīšanas šķidruma papildināšana;
  • Logu tīrāmo slotiņu maiņa;
  • Riepu maiņa;
  • Bremžu kluču maiņa.

Tas viss mēnesī varētu prasīt aptuveni 30-40 eiro, tomēr tas lielā mērā atkarīgs no diviem faktoriem:

  • Personīgie apstākļi

Ja regulāri rūpējaties par savu transportlīdzekli, apkopes izdevumi, visticamāk, būs mazāki. Ja, piemēram, dzīvojat rajonā, kur ir slikti ceļi, izdevumi varētu būt mazliet augstāki. 

  • Prasmes

Nozīmīga ir arī Jūsu spēja patstāvīgi veikt kārtējos remontdarbus, nevis katru reizi nogādāt auto servisā. Tādējādi auto uzturēšana būs manāmi lētāka, jo Jums nāksies vien maksāt par nepieciešamajām detaļām, ietaupot naudu par veiktajiem remontdarbiem.

Degviela

Visbiežāk sastopamais auto degvielas patēriņš ir aptuveni 5-6 litri uz simts kilometriem. Šajā gadījumā svarīgs faktors ir tas, pa kādu vidi pārvietojaties – pilsētā vai ārpus tās, jo pilsētā patēriņš ir lielāks. Jāņem vērā, ka degvielas cenas strauji mainās katru dienu, tādēļ kopējās degvielas izmaksas ir mainīgas. Vidēji, ja dienā nobraucat aptuveni 40km, Jums nepieciešami aptuveni 65 litri degvielas, kas prasīs Jums nedaudz vairāk par 70 eiro. 

Diemžēl mēs nevaram precīzi noteikt, kāds ir Jūsu auto degvielas patēriņš. Tas ir tikai vidējais rādītājs, kas balstīts uz statistiku – tas, cik daudz maksājat par degvielu, protams, atkarīgs no tā, cik daudz nobraucat un kāds ir Jūsu braukšanas stils. 

Tāpat degvielas izmaksas un arī kopējās uzturēšanas izmaksas ietekmē auto specifika, ceļa apstākļi, degvielas cenas dažādās degvielas uzpildes stacijās, kas mēdz krasi atšķirties.

Apdrošināšana

Latvijā noteikts, ka katram transportlīdzeklim obligāti jābūt aprīkotam ar octa apdrošināšanas polisi. Katram apdrošinātājam ir savi nosacījumi, kas tieši ietekmē polises cenu. Šie nosacījumi ietver sevī dažādus risku ietekmējošus faktorus, ko apdrošinātājs izvērtē  attiecībā pret Jums un Jūsu auto, tādējādi nosakot gala summu. 

Visbiežāk ņem vērā šādus faktorus:

  • Apdrošināšanas termiņš (jo garāks termiņš, jo lētāka polise);
  • Transportlīdzekļa pilna masa (jo lielāka masa, jo dārgāka polise);
  • BONUS-MALUS klase (jo mazāk ceļu satiksmes negadījumos esat iekļuvis, jo lētāka polise);
  • Reģistrācijas vieta (pilsētā, kur ir intensīvāka satiksme, polise var būt dārgāka).

Octa polise varētu izmaksāt aptuveni 7 eiro mēnesī. Lai noteiktu pēc iespējas precīzākas auto uzturēšanas izmaksas, uzziniet precīzu sava auto octa polises cenu, patstāvīgi salīdzinot dažādu apdrošinātāju piedāvājumu vai izmantojot kādu no octa kalkulatoriem. Cenu un to ietekmējošos faktorus vēlams noskaidrot laicīgi, lai pēc tam nerastos nepatīkami pārsteigumi.

Tie, kas vēlas nodrošināties pret papildu riskiem, izvēlas iegādāties kasko polisi. Šī apdrošināšanas polise nav obligāta, taču tā kā Jūs to varat komplektēt pats, ietverot sev vēlamos riska faktorus, rēķinieties, ka kasko var izmaksāt pat vairākas reizes vairāk par octa. Ziniet – ja Jūsu auto apdrošināts ar kasko, octa nav nepieciešama. 

Ekspluatācijas nodoklis

Ekspluatācijas nodokļa summa atkarīga no tā, cik daudz CO2 izmešu rada Jūsu auto. Jo mazāks CO2 izmešu daudzums gramos uz vienu kilometru, jo mazāks nodoklis Jums jāmaksā.

No 01.01.2019 CSDD noteicis šādu cenrādi (izmešu daudzums – likme eiro):

  • Līdz 50 = 0 eiro;
  • 51-95 = 12 eiro;
  • 96-115 = 48 eiro;
  • 116-130 = 84 eiro;
  • 131-155 = 120 eiro;
  • 156-175 = 144 eiro, utt.

Ja valsts reģistrā nav pieejama informācija par konkrētu auto un tā radīto CO2 izmešu daudzumu, nodoklis tiek maksāts, summējot nodokļa likmes, kuras nosaka auto pilna masa, motora tilpums un maksimālā jauda. Tātad – jo smagāks un jaudīgāks auto, jo lielāks būs tā ekspluatācijas nodoklis. 

Arī vecākiem auto ekspluatācijas nodoklis var būt lielāks, jo to CO2 izmešu daudzums mēdz būt lielāks.

Stāvvieta

Protams, ja dzīvojat ārpus pilsētas un savu auto ikdienā novietojat pagalmā, Jūs šāda veida uzturēšanas izmaksas neskar. Izmaksas par stāvvietām lielākoties attiecas uz tiem, kas dzīvo un pārvietojas pa pilsētu. Lielākajā daļā autostāvvietu bez maksas atļauts uzturēties vien līdz 2h, tādēļ, pirms kaut kur novietojat auto, vienmēr apskatiet tuvumā esošās zīmes un norādes. 

Standarta stāvvieta pilsētā, vienā vietā varētu izmaksāt aptuveni 50-60 eiro mēnesī. Ja maksas stāvvietu nākas izmantot regulāri, iespējams, izdevīgāk iegādāties konkrētās stāvvietas mēneša abonementu. Tomēr šie ir tēriņi, uz kuru rēķina iespējams ietaupīt – meklējiet tuvumā bezmaksas stāvvietas, dodieties uz darbu ar sabiedrisko transportu/velosipēdu/kājām, utt. 

Mazgātuve

Pie auto uzturēšanas izmaksām var pieskaitīt arī mazgātuves pakalpojumus. Daudzi patiešām savu auto mazgā un tīra paši, taču arvien biežāk cilvēki izmanto tādu pakalpojumu kā pašapkalpošanās auto mazgātuve. 

Turklāt daudzi auto īpašnieki savu auto regulāri ne tikai mazgā un tīra tā salonu, bet pārklāj to ar vasku, pulē, utt. Standarta pakalpojumi mēnesī varētu sastādīt ap 10-20 eiro, taču, ja vēlaties savu auto ik pa laikam palutināt, Jums jārēķinās ar vismaz 50 eiro.

Garāža

Ne visiem auto īpašniekiem ir garāža, taču, ja tā ir, protams, jārēķinās ar papildu izdevumiem. Ja Jums pieder personīgā garāža, Jums ir paveicies! Tomēr daudzi auto īpašnieku garāžu īrē, tādējādi katru mēnesi pie uzturēšanas izmaksām klāt nāk garāžas īres maksa un dažviet arī kooperatīva nodeva. 

Aptuvenās garāžas izmaksas mēnesī varētu sastādīt ap 100 eiro pilsētā, savukārt mazliet mazāk ārpus pilsētas – šajā gadījumā viss tiešā mērā atkarīgs no īrnieka un no tā, kā spējat ar viņu vienoties.

Kā samazināt auto uzturēšanas izmaksas?

Auto uzturēšana mūsdienās diemžēl kļūst arvien dārgāka, taču daudziem auto ir neatņemama ikdienas sastāvdaļa. Varam vien priecāties, ka pašreiz degvielas izmaksas ir zemākas, nekā tās bija iepriekš, taču jebkurā gadījumā auto nav lēts prieks. Meklējiet veidus, kā varat samazināt sava auto uzturēšanas izmaksas un ietaupīt! 

Daži ieteikumi

  • Taupiet degvielu un salīdziniet cenas

Autovadītāji var samazināt sava auto degvielas patēriņu pat par 15 – 20 procentiem, gluži vienkārši regulāri pārbaudot riepu spiedienu un nedaudz mainot savus braukšanas paradumus. Varat, piemēram, samazināt vidējo braukšanas ātrumu, izvairīties no pārlieku biežas un straujas bremzēšanas un paātrināšanās, apvienot galamērķus, kā arī salīdzināt degvielas cenas dažādās degvielas uzpildes stacijās.

  • Meklējiet izdevīgāku apdrošināšanu

Pirms apdrošināšanas polises iegādes salīdziniet dažādu apdrošinātāju piedāvājumus. Ticiet – tā patiesi iespējams ietaupīt! Apdrošinātāju sīvā konkurence  veicina to, ka apdrošinātāji vienā un tajā pašā laikā var piedāvāt vienu un to pašu polisi par dažādām cenām. Izmantojiet šo lielisko iespēju!

  • Iegādājieties auto, ko varat atļauties

Auto eksperti noteikuši, ka auto izmaksām nevajadzētu pārsniegt vairāk kā 20 procentus no kopējiem ienākumiem, respektīvi, gadā auto izmaksām nevajadzētu pārsniegt vairāk par 50 procentiem no kopējiem ienākumiem. Aptuveni aprēķiniet iepriekš minētās izmaksas un apdomājiet, vai Jūs patiesi varat atļauties izvēlēto auto – pat necils auto var prasīt Jums 150-200 eiro mēnesī.

  • Apkopiet auto regulāri

Viens no labākajiem veidiem, kā  samazināt automašīnas izmaksas ilgtermiņā , ir regulāri veikt auto apkopi. Negaidiet, kamēr kaut kas saplīst – ja jūtat, ka kaut kas jāmaina, nomainiet! Pastāv noteikts km skaits, pēc kura jānomaina noteiktas lietas. Ja sekosiet tam līdzi, pastāv lielāka iespēja, ka Jūsu auto krasi nezaudēs savu vērtību. Tāpat ieteicams laiku pa laikam veikt auto diagnostiku. Tā laikus atklāsiet problēmas.

  • Esiet zinošs

Diemžēl ne visi mūsdienās ir godprātīgi, tādēļ centieties pārzināt sava auto specifiku pēc iespējas labāk! Neļaujiet sevi mānīt! Pieredzējis auto mehāniķis varēs Jums pastāstīt, kuras detaļas ir jāmaina un kuras vēl kādu laiku var izmantot. Taču ir arī profesionāļi, kas centīsies Jums ieskaidrot, ka nepieciešams mainīt itin visu. Šādos gadījumos ir svarīgi pārzināt savu auto un dažus automehānikas pamatjēdzienus vai vismaz pārbaudīt profesionāļa reputāciju. 

  • Iespēju robežās izmantojiet citas alternatīvas

Sabiedriskais transports, velosipēds, taksometrs, skrejritenis, kājas.. Ir tik daudz iespēju, kā nonākt sev vēlamajā galamērķī, tādēļ iespēju robežās izmantojiet arī citas alternatīvas! Protams, nav nekādas jēgas no auto, ja iegādājaties to un tas nepārtraukti stāv piemājas stāvvietā vai garāžā, tomēr nenāks par ļaunu ik pa laikam pārvietoties citādā veidā. Dariet to profilakses nolūkos, piemēram, pārvietošanās ar velosipēdu vai kājām nāks par labu ne tikai Jūsu maciņam, bet arī veselībai!

Vai nepieciešams kredīts?

Piesakieties Avafin.lv!