Dārza labiekārtošana: Kā ierīkot un sakopt mazdārziņu?

Atgriezties 27 aprīlis, 2021

Skaists, labiekārtots dārzs var sniegt patiesu baudījumu – izvēloties atbilstošus risinājumus, varat iegūt īstu paradīzi zemes virsū! 

Ja arī Jūs esat apņēmības pilns ierīkot pats savu mazdārziņu, turpinājumā daži ieteikumi, kas palīdzēs šo plānu īstenot. 

Teritorijas attīrīšana 

dārza labiekārtošana

Ja procesu sāksiet no nulles, tad pirmais darbs būs teritorijas attīrīšana. Tas ietver ne tikai teritorijas atbrīvošanu no gružiem, bet arī tādus darbus kā koku un krūmu zāģēšana, koku ciršana, celmu izrakšana, zaru smalcināšana. Ja nepieciešams iegādāties tehniku darbu veikšanai, palīdzēt var mājokļa kredīts, kuru iespējams izmantot arī šādiem mērķiem, taču pirms tam jāizvērtē sava maksātspēja.

Ja nepieciešams, tiek veikti arī citi sagatavošanas darbi, piemēram, krastu, nogāžu nostiprināšana. 

Estētiska dizaina izvēle 

Nākamais svarīgais uzdevums ir dizaina izvēle un plāna izstrāde. Šis ir atbildīgs process, jo nosaka gan turpmāko darba gaitu, gan arī to, kāds būs galarezultāts. Veicot šo uzdevumu, ir svarīgi precīzi definēt kompozīciju, celiņu seguma tipu, dobju apjomu un novietojumu, apgaismojuma novietojumu. 

Nepieciešams arī izstrādāt detalizētu apstādījumu plānu, kurā tiek atzīmēts katrs augs, tajā skaitā arī informācija par auga vizuālo izskatu, augstumu, platumu, lapu un ziedu krāsu, ziedēšanas periodu, kopšanu. 

Ja šis atbildīgais process būtu vienkāršāks, varat izmantot gan šobrīd pieejamās dārza dizaina plānošanas programmas, kas būtiski atvieglos darbu, gan arī profesionāļu palīdzību, kas spēs ieteikt vislabākos risinājumus tieši Jūsu vajadzībām. 

Kad plāns ir gatavs, aktuāls kļūst nākamais projekta posms: dārza labiekārtošana

Zāliena ierīkošana 

zāliena ierīkošana

Viens no svarīgākajiem elementiem ikvienā dārzā ir skaists, kopts zāliens. Plānojot tā ierīkošanu, vispirms jāizvērtē, kāda tipa zāliens nepieciešams – vai tas kalpos vairāk kā dekoratīvs elements, vai tomēr paredzēts lielākai slodzei, piemēram, aktīvai sportošanai. Atkarībā no tā tad arī jāizvēlas atbilstošs sēklu maisījums. 

Zāliena ierīkošana jāveic pārdomāti un rūpīgi, lai vēlāk tas nebūtu jāpārveido. Svarīgi novērtēt augsni – tai jābūt auglīgai, gaisa un ūdens caurlaidīgai. Jāņem arī vērā, ka jaunu zālienu nedrīkst veidot uz jau esoša zāliena. 

Ja augsne nav pietiekami auglīga, palīdzēs atbilstošs mēslojums – tas jāliek aptuveni divas nedēļas pirms zālāja sēšanas. 

Plānojot zāliena ierīkošanu, noteikti jāņem vērā arī celiņu veids un plānojums. Berot melnzemi zāliena iesēšanai, jāseko līdzi, lai tā nebūtu augstāk par celiņa segumu. Tai vajadzētu būt apmēram divus centimetrus zemāk, jo, zālienam augot, pacelsies arī augsne. Lai iegūtu estētiski pievilcīgu izskatu, nopļautam zālienam vajadzētu būt vienā līmenī ar celiņu. 

Kad sēklas izsētas vienmērīgi pa visu laukumu, ar grābekli tās viegli jāiecilā augsnē, aptuveni 1 cm dziļumā. Pēc tam zālājs jāveltnē un jāaplaista. 

Par zālāja pļaušanu jāsāk domāt aptuveni 3 nedēļas pēc tā sadīgšanas. Pat ja šķiet, ka tur vēl nav nekā pļaujama, tieši šis process veicinās zāliena kuplošanu. Un tas ir tieši tas, kas Jums vajadzīgs. 

Celiņu izbūve 

Dārza labiekārtošana ietver arī celiņu izbūvi, lai pa teritoriju būtu vienkārši pārvietoties. Tāpat labi izplānoti celiņi un laukumi, piemēram, automašīnas novietošanai, sniedz sakārtotības sajūtu.

Te liela nozīme ir piemērota seguma izvēlei. Varianti ir dažādi, piemēram, bruģis, betons, grants, akmens šķembas.  Lai saprastu, kurš risinājums ir atbilstošākais, jāizvērtē mērķis, nepieciešamā izturības pakāpe, dizains, krāsas un citi faktori.

Ūdenstilpnes izveide 

Šobrīd mazdārziņos  aktuālas arī dažāda tipa ūdenstilpnes – nelieli baseiniņi, strūklakas, strautiņi, kas teritorijai piešķir papildus estētisko pievilcību. Lielākās teritorijās par labu risinājumu var kļūt dīķa ierīkošana. Atkarībā no ieceres un darbu sarežģītības pakāpes, šo uzdevumu var veikt pašu spēkiem vai arī piesaistot profesionāļus. 

Apstādījumu ierīkošana 

Dārza labiekārtošana turpinās ar apstādījumu ierīkošanu. Tas būtu jāveic saskaņā ar iepriekš izstrādāto plānu, lai izvairītos no būtiskām kļūdām un sasniegtu vēlamo rezultātu – skaistu, pārdomātu dārza dizainu. 

Pirms ķerties pie šī darba, der vēlreiz pārskatīt plānu un, ja nepieciešams, veikt korekcijas. 

Instrumentu un tehnikas glabātuves izveide 

Ierīkojot dārzu, vajadzētu padomāt arī par vietu instrumentu un tehnikas glabāšanai. Tas ir svarīgi gan no estētiskā, gan praktiskā viedokļa. Viens no variantiem ir nelielas dārza mājiņas izbūve, kur tad arī novietot ne vien instrumentus un tehniku, bet arī citas lietas, piemēram, traukus dārza ballītēm, sporta spēļu inventāru, pledus vēsajiem vasaras vakariem. Tā arī varētu būt laba vieta, kur nesezonas laikā novietot dārza mēbeles. 

Atpūtas zonas izveide

Un, protams, nevajadzētu aizmirst arī par atpūtas zonas izveidi. Atkarībā no vēlmes un iespējām, tā var ietvert terasi vai dārza nojumi, dārza mēbeļu komplektu, grilu, šūpuļtīklus.

 Ja dārzā mēdz uzturēties arī bērni, vērts padomāt arī par viņu prieku, ierīkojot, piemēram, smilškasti un, ja iespējams, nelielu laukumu rotaļām. 

Dārza labiekārtošana prasa rūpīgu plānošanu un daudz pūļu, bet tas noteikti atmaksāsies. Ja būs izvēlēti pārdomāti risinājumi, arī par teritorijas uzkopšanu parūpēties būs daudz vienkāršāk.