Kā attālināti pārrakstīt auto?

Atgriezties August 11, 2020

Situācijā, kad esat nolēmis pārdot vai pirkt auto, agri vai vēlu nākas saskarties ar automobiļa īpašnieka maiņu. Automašīnas pārrakstīšana var likties gana sarežģīta, taču tā nebūt nav, un mūsdienās to iespējams ērti un raiti paveikt arī neapmeklējot CSDD nodaļu. 

AvaFin piedāvā ielūkoties automašīnas attālinātās pārrakstīšanas procesā, lai auto pārdošana un īpašuma tiesību maiņa nesagādātu liekas galvassāpes.

Pirmais solis – noņemšana no uzskaites

Kā pārrakstīt auto attālināti?

Transportlīdzekļu īpašnieku maiņu jeb automašīnas attālināto pārreģistrāciju tiešsaistē (e.csdd.lv) iespējams veikt četros vienkāršos soļos. 

Pirmais no tiem ir veicams no īpašnieka jeb pārdevēja puses. Tiesiskais automobiļa īpašnieks ir atbildīgs par automobiļa noņemšanu no uzskaites atsavināšanai Latvijā. Auto noņemšana no uzskaites ir visai ērti un ātri veicama e-csdd vides attiecīgajā sadaļā par transportlīdzekļu īpašnieku maiņu.

 Arī auto pārrakstīšana brīvdienās vairs nav problēma – noņemšana no uzskaites iespējama arī nakts vidū. 

Otrais solis – īpašnieka maiņas pieprasījums

Otrais solis, ko paredz attālināta automobiļa pārrakstīšana, attiecas uz konkrētā automobiļa pircēju. Brīdī, kad transportlīdzeklis no uzskaites atsavināšanai ir noņemts, spēkrata pircēja pienākums ir izteikt pieteikumu e.csdd.lv, proti, apstiprināt faktu, ka konkrētā persona patiesi vēlas iegādāties minēto transportlīdzekli un pretendēt uz transportlīdzekļa tiesiskā īpašnieka statusu.

Jāpatur prātā, ka auto pirkšana no privātpersonas ir uzskatāma par riskantu, tāpēc, pirms īpašnieka maiņas pieprasījuma izdarīšanas, vēlreiz pārliecinieties, vai kārotais automobilis patiesi atbilst visām Jūsu izvirzītajām prasībām.

Trešais solis – auto īpašniekam jāveic apstiprinājums

Pēc pieteikuma izteikšanas uz automašīnas tiesiskā īpašnieka maiņu, transportlīdzekļa šā brīža īpašnieka pienākums ir doties uz e-csdd vidi un apstiprināt pircēja īpašuma tiesības uz konkrēto transportlīdzekli. 

Svarīgi atcerēties, ka šis īpašnieka maiņas pieprasījums automobiļa īpašniekam ir jāapstiprina 5 dienu laikā. Gadījumā, ja pārdevējs šo pieprasījumu kāda iemesla dēļ ir aizmirsis apstiprināt, mašīnas pārrakstīšana tiek anulēta, un īpašuma tiesības uz konkrēto automobili paliek tagadējā īpašnieka pārvaldībā. 

Ceturtais solis – auto reģistrācija CSDD reģistrā

Noslēdzošais, bet ne mazāk svarīgais solis, ir attiecināms uz jaunā spēkrata īpašnieku. Brīdī, kad pārdevējs ir izteicis savu piekrišanu uz transportlīdzekļa īpašnieka maiņu, jaunajam spēkrata īpašniekam, pirms pilntiesīgas piedalīšanās ceļu satiksmē, ir jāveic jaunā transportlīdzekļa reģistrācija CSDD nodaļā.

 Automašīnas īpašuma tiesību maiņa tiek noslēgta brīdī, kad transportlīdzekļa pircējs saņem automobiļa reģistrācijas apliecību. Būtiski atzīmēt, ka automobiļa reģistrācija CSDD reģistrā jāveic 5 dienu laikā. Svarīgi uzsvērt, ka reģistrācijas apliecību nav iespējams saņemt attālinātā režīmā – tās saņemšana tiek pabeigta CSDD nodaļā. 

Īpašuma tiesību maiņa un civiltiesiskā atbildība

Visbiežākās neskaidrības, ar kurām saskaras gan automobiļa pircējs, gan tā pārdevējs, ir neskaidrības sakarā ar jauniegūto vai tieši pretēji – zaudēto atbildību. Jāatzīmē, ka automobiļa noņemšana no uzskaites vēl nenozīmē, ka atbildība par konkrēto auto ir zaudēta.

Kad beidzas pārdevēja obligātā civiltiesiskā atbildība? Automašīnas pārdevēja obligātā civiltiesiskā atbildība par izdarītajiem pārkāpumiem ceļu satiksmē beidzas brīdī, kad pārdevējs e-csdd vidē ir apstiprinājis īpašnieka maiņu.

 Likumsakarīgi, ka atbildība par konkrēto automobili pāriet pircēja jeb jaunā īpašnieka pusē tikai tad, kad līdzšinējais automobiļa īpašnieks ir apstiprinājis īpašnieka maiņu e-csdd vidē. Pēc šī apstiprinājuma veikšanas par izdarītajiem pārkāpumiem ceļu satiksmē atbildīgs ir jaunais automobiļa īpašnieks.

Mainoties īpašniekam, jāmaina arī OCTA

Svarīgi piebilst, ka transportlīdzekļu īpašnieku maiņas procesā, nedrīkst aizmirst arī par jaunas OCTA polises iegādāšanos. Atcerieties, ka līdz ar automobiļa īpašnieka maiņu, esošā OCTA polise vairs nebūs derīga, kas savukārt nozīmē to, ka pārvietošanās ar attiecīgo automobili ceļu satiksmē vairs nebūs pieļaujama.

Lai nepārkāptu ceļu satiksmes noteikumus, jaunajam automobiļa īpašniekam ir jāsaprot, ka jaunu OCTA polisi var iegādāties brīdī, kad izdarīta atzīme, kas pieprasa automobiļa īpašnieku maiņu.

Cik maksā auto attālinātā pārreģistrācija?

Attālināta auto pārreģistrācija sastāda zināmas izmaksas personai, kas vēlas iegādāties konkrēto automobili. Noņemšana no uzskaites atsavināšanai Latvijā sastāda 3,02 eiro lielu maksājumu, savukārt īpašnieka maiņas noformēšana, transportlīdzekļa reģistrācija un reģistrācijas apliecības saņemšana sastāda 25, 23 eiro lielas izmaksas. 

Paturiet prātā, ka jauna auto, tostarp elektro auto iegādei un visām izmaksām, kas ar to saistītas, iespējams saņemt arī aizdevumu. Avafin.lv aizdevums automašīnas iegādei, tās remontam, diagnostikai un citām ar automobili saistītām izmaksām, tiks īpaši pielāgots Jūsu mērķiem un atmaksāšanas iespējām. 

Vai nepieciešams kredīts?

Piesakieties Avafin.lv!

Ņemiet vērā, ka automobiļa īpašnieka maiņas pakalpojums ir pieejams ne tikai e.csdd.lv, bet arī uz vietas – CSDD nodaļā. Attālinātā pārrakstīšana (e-csdd) pavisam noteikti būs raitāka un ietaupīs gan Jūsu, gan jaunā automobiļa īpašnieka laiku. Ņemiet vērā, ka arī citus pakalpojumus, kas saistīti ar Jūsu automobili, var saņemt ar CSDD e-vides starpniecību.