Flīzes: Kādas flīzes izvēlēties un kā tās ieklāt?

Atgriezties 22 septembris, 2021

Ja plānojat savā mājoklī remontu, un domājat par to, kādas flīzes labāk izvēlēties, piemēram, vannas istabai vai virtuvei, tad šajā rakstā uzzināsiet svarīgāko gan par sienas un grīdas flīžu atšķirībām, gan flīžu tipiem, dažādiem parametriem, un to, kas jāņem vērā, ieklājot flīzes.

Flīžu plusi un mīnusi

Flīzes ir populārs apdares materiāls, bet jāsaprot, kad tas būs piemērots.

Plusi:

  • Vizuāli pievilcīgs grīdas segums.
  • Flīžu grīda ir viegli kopjama un atšķirībā no koka grīdas seguma tā neuzbriest.
  • Veikalos pieejama plaša dažādu flīžu – materiālu, tekstūru un krāsu izvēle.
  • Nodiluma un mitruma izturīgas.
  • Pieejamā cenā.

Mīnusi:

  • Grīda var būt slidena.
  • Flīžu grīda parasti ir auksta.
  • Flīzes ir smagas.
  • Tās būs grūtāk nomainīt, ja tomēr pēc laika vēlēsieties citu grīdas segumu.

Kāda ir atšķirība starp grīdas un sienas flīzēm?

sienas un grīdas flīzes

Lai flīzes ik gadu izskatītos lieliski un kā jaunas, ir svarīgi izvēlēties pareizās flīzes, jo ne visas ir paredzētas jebkurai virsmai.

Teju jebkuras grīdas flīzes var likt uz sienām, taču sienas flīzes uz grīdas likt nevajadzētu. Grīdas flīzes ir biezākās un stiprākas, lai varētu izturēt gan mēbeļu un sadzīves tehnikas svaru, gan nepārtraukto cilvēku staigāšanu pa tām. Savukārt sienas flīzes ir plānākas un delikātākas. Nereti tās ir arī vēl slidenākas, īpaši, kad ir mitras, tādēļ šīs flīzes nevajadzētu izmantot kā grīdas segumu.

Sienas flīzes būs lieliski piemērotas virtuves un vannas istabas sienām, jo tās ir pietiekami viegli uzklāt, kā arī tīrīt.

Kad grīdas flīzes izmantot sienām?

Šobrīd populāras ir lielāka izmēra flīzes, kas lieliski izskatās dažādās telpās, un tā kā tās ir izmēros lielākas, tās rada plašākas telpas ilūziju.

Tāpat, ja esat minimālistiskā stila piekritējs, starp grīdas flīzēm atradīsiet vienkāršākus dizaina variantus.

Flīžu tipi

flīžu tīrīšana

Grīdas flīzes bieži vien tiek veidotas no keramikas vai porcelāna, vai pat no dabīgiem akmeņiem, piemēram, marmora.

Keramikas flīzes

Keramikas flīzes ir ļoti populāra izvēle. Tās parasti ir “mīkstākas”, taču arī mazāk izturīgas pret nodilumu. Bet kas ir svarīgi mājsaimniecībā – šīs flīzes ir viegli kopt, salīdzinot, piemēram, ar paklāju vai koka grīdu.

Šīs flīzes lieliski piemērotas vannas istabas, virtuves grīdām, taču, piemēram, komerctelpām, tādām kā restorāniem, tās nebūs piemērotas.

Keramikas flīzes pieejamas plašā izvēlē un tās ir arī cenas ziņā pieejamākas.

Porcelāna flīzes

Porcelāna flīzes bieži ir blīvākas un izturīgākas, ja gatavotas no lielākas silīcija un kvarca attiecības, tāpēc spēj izturēt daudz lielāku slodzi, un tādēļ ir piemērotas teju jebkur. Taču jārēķinās, ka šīs flīzes ir arī dārgākas.

Tās pieejamas plašā krāsu un rakstu izvēlē. Tās var līdzināties dārgam marmoram, pat dēļiem, ķieģeļiem.

Taču tās uzstādīt var būt nedaudz sarežģītāk, jo var būt nepieciešami specifiskāki darba rīki, kuri neatrodas katrā mājām.

Keramikas un porcelāna flīžu salīdzinājums

 Keramikas flīzesPorcelāna flīzes
IzgatavošanaIzgatavotas no brūnā, sarkanā vai baltā māla. Mīkstākas.Izgatavotas no blīva dabīgā māla, apdedzināts ļoti augstā temperatūrā. Blīvas un stipras.
PlusiDaudzveidīgs dizains. Vieglāk uzstādāmas.Absorbē mazāk mitruma.  
MīnusiSmagākas.Trauslākas. Vienkāršāki dizaini.
Vislabāk izmantotVar izmantot sienām un grīdām. Iekštelpām. Mazākai noslodzei. Vieglāk klāt.Atkarībā no svara, var tikt izmantotas arī sienām. Piemērotas telpās ar ļoti augstu mitruma līmeni, piemēram, vannas istabās. Var uzstādīt arī ārā, ne tikai iekštelpās. Piemērotas telpām, kurās ir lielāka slodze, jo flīzes ir izturīgākās arī pret skrāpējumiem. Var būt grūtāk uzstādīt.
CenaLētākasDārgākas

Pašlīmējošās flīzes

Neatkarīgi no tā, vai vēlaties uzlabot virtuves vai vannas istabas izskatu, pašlīmējošās flīzes var būt laba izvēle, ja, uzlabojot interjeru, vēlaties arī ietaupot naudu. Šīs flīzes arī kļūst arvien populārākas, jo ir tik ļoti budžetam draudzīgas, vienkārši uzklājamas, turklāt arī izskatās labi.

Šīs flīzes gatavotas no vinila, un ir vidēji 0,3 līdz 0,5 milimetrus biezas. Piedāvājumā ir gan sienas, gan grīdas flīzes. Materiāls ir pietiekami izturīgs un savā ziņā arī mitruma izturīgs.

Viena no priekšrocībām ir tā, ka tās ir ne vien viegli uzstādīt, bet vēlāk arī noņemt, tādēļ tās ir lieliski piemērotas gadījumos, ja vēlaties veikt vizuālas izmaiņas telpā šobrīd, bet apjomīgākus remontdarbus – vēlāk.

Lai arī šīs flīzes var izmantot arī, piemēram, vannas istabā, tomēr labākās būtu telpas, kur nav tik liels mitruma līmenis, piemēram, bērnistaba, koridoris u.tml.

Varētu šķist, ka šīs flīzes nav paredzētas ilgtermiņā, tomēr tā nav. Piemēram, pašlīmējošās flīzes grīdām lieliski izskatīsies aptuveni 3 līdz pat 25 gadu garumā. Tas atkarīgs no tā, kā tās tikušas līmētas (cik pareizi), kur tās izmantotas un kāda ir to noslodze.

Stiklotās flīzes

Stiklotās flīzes ir līdzīgas tradicionālajām keramikas flīzēm, bet to stastāvā ir arī silīcija dioksīds. Kad tas un māls kūst un sajaucas, tas veido stiklam līdzīgu materiālu. Tādā veidā flīzes labāk saglabā spīdumu arī pēc vairāku gadu lietošanas.

Kuras labāk – stiklotās vai nestiklotās flīzes?

Viss atkarīgs no tā, kas Jums vairāk patīk. Stiklotās flīzes ir vieglāk kopjamas, kā arī tās uzsūc mazāk mitruma, taču, ja flīze ieplaisās, tas būs labāk redzams. Savukārt nestiklotās flīzes nav tik slidenas un var būt raupjākas.

Polimēra flīzes

Polimēra flīzes izskatās kā akmens, bet ir izturīgākās, hipoalerģiskas, ugunsdrošas un piemērotas āram.  Tā kā tās ir arī ūdensizturīgas, tās var izmantot uz balkoniem, kā arī virtuvēs, vannas istabās. To kopšana neprasa īpašu uzmanību.

Cementa flīzes

Cementa flīzes netiek apdedzinātas krāsnī, kā tas ir ar keramikas flīzēm, bet gan žāvētas. Šīs flīzes pieejamas dažādās krāsās un rakstos, kā arī ir ārkārtīgi izturīgas un videi draudzīgas.

Taču viens no mīnusiem ir tas, ka flīzes ir aukstas. Cementa flīzes ir arī diezgan biezas un smagas, tādēļ pamatnei, kur tās uzklāj, jābūt pietiekami spēcīgai.

Neapstrādātas flīzes ir porainas, tādēļ tās būs jutīgākas pret netīrumiem un mitrumu.

Dabīgā akmens flīzes

Kopā ar marmoru flīzēm, populāras ir arī citas dabīgā akmens flīzes.

Oniksa flīzes

Tas ir unikāls materiāls, un pateicoties materiāla kristālu un šķiedru izvietojumam, onikss ir gaismas caurlaidīgs, tādēļ to izmanto dažādos interjera elementos, lai ar mākslīgā apgaismojuma palīdzību radītu interesantus efektus. Šīs flīzes sastopamas dažādās krāsu kombinācijās.

Pēc izskata tas ir līdzīgs marmoram, taču ir stiprāks, lai gan ne pilnīgi izturīgs pret skrāpējumiem. Mazgājot šādas flīzes, tas jādara uzmanīgi. Tīrīšanai nevajadzētu izmantot citrona sulu, sodu vai citus spēcīgus tīrīšanas līdzekļus.

Flīzes piemērotas sienām, iekštelpu grīdām.

Granīta flīzes

Granīts ir ciets dabīgais akmens, ko ļoti bieži izmanto, piemēram, mājokļa apdarei.

Granīts it izturīgs, kā arī mitrumu atgrūdošs, viegli tīrāms, un flīzes pieejamas plašā klāstā (lai gan salīdzinot ar keramikas flīzēm, izvēle nav tik liela), kā arī pielāgojamas jebkurai telpai. Viens no mīnusiem ir tas, ka granīta flīzes ir dārgākas, kā arī to uzklāšana ir sarežģītāka.

Granīta flīžu grīda un galda virsma, kā arī sienas paneļi būs izturīgi gan pret dažādiem skrāpējumiem, gan karstumu, tādēļ lieliski iederēsies virtuvē un vannas istabā.

Kvarcīta flīzes

Kvarcīta flīzes bieži tiek izvēlētas gadīumos, kad ir vēlme radīt elegantāku telpu. Bet to izmanto ne vien iekštelpās, bet arī ārā.

Flīzes pieejamas dažādās krāsās un tekstūrās. Un tā kā šīs flīzes ir izturīgas un nav porainas, tās neabsorbē ūdeni, līdz ar to ir arī mitruma izturīgas. Taču tās var būt arī slidenas.


Kas jāņem vērā, izvēloties flīzes?

flīzes vannas istabā

Bez šaubām, izvēloties flīzes, jāņem vērā flīžu tips, taču ir arī citi svarīgi parametri, kādā veidā savu produkciju pēc Eiropas normatīviem klasificē Eiropas flīžu ražotāji, tādā veidā saglabājot adekvātu produkta kvalitātes un cenas attiecību.

Kalibri

Flīzes tiek grupētas atbilstoši kalibram jeb precīzam ģeometriskajam izmēram, tā kā flīžu apdedzināšanas procesā tās var nedaudz deformēties un mainīt izmēru.

1.šķiras flīzes var būt ar 5% pieļaujamo defektu normu vienai flīžu sērijai.

2.šķiras flīzes ir produkti, kam pieļaujamā defekta norma vienai flīžu sērijai ir līdz 25%. Un šādām flīzēm ir par 25%-30% zemāka cena.

3.šķiras flīzes ir lētākas un ar lielāku pieļaujamo defektu diapazonu, piemēram, izliektāku virsmu, nepareizu ģeometriju, mehāniskiem bojājumiem.

PEI jeb nodilumizturība

PEI ir glazētu flīžu klase, kas norāda izturību pret virsmas nodilumu. Jo lielāks ir PEI rādītājs, jo augstāka ir flīžu izturības pret virsmas nodilumu klase. Tas tiek noteikts atbilstoši paredzētajai grīdas noslodzei, un tiek iedalīts 5 grupās:

PEI 1 – telpas ar minimālu noslodzi,

PEI 2 – telpas, kurās staigā ar mājas apaviem,

PEI 3 – dzīvojamās telpas, viesnīcas, nelieli ofisi,

PEI 4 – vidējas intensitātes noslodzes dzīvojamās un sabiedriskās telpas,

PEI 5 – intensīvas noslodzes dzīvojamās un sabiedriskās telpas.

Pretslīde

Šis rādītājs ir svarīgs, ja vēlaties izvēlēties flīzes, piemēram, vannas istabai, pirtij, baseinam, kas pakļautas tiešai ūdens iedarbībai.

A: flīzējamās virsmas slīpums nepārsniedz 12 grādus (saunas, baseinu ģērbtuves)

B: virsmas slīpums ir līdz 18 grādiem (celiņi, kāpnes pie baseina)

C: flīzējamās virsmas slīpums ir līdz 24 grādiem (kāpnes tieši pie ūdens)

Savukārt sabiedrisko, darba telpu flīzēm ir citi apzīmējumi. Jo augstāks rādītājs, jo mazāk slidena ir flīze. Biežāk sastopamie apzīmējumi:

R 9 – foajē, uzgaidāmās, atpūtas telpas,

R 10 – skolas telpas, medicīnas iestādes, frizētavas;

R 12 – rampas, autostāvvietas, dušas telpas (lasiet arī rakstu par duškabīnes uzstādīšanu).

Avots: https://building.lv/raksts/Flizu-kvalitates-standarti-un-klasifikacija

Aukstumizturība

Šis rādītājs apzīmē flīzes, kas paredzētas izmantošanai ārā, līdz ar to ir pakļautas kontaktam ar ūdeni un zemai un mainīgai temperatūrai.

Noturība pret termiskām un ķīmiskām ietekmēm

Flīzes ar paaugstinātu noturību šādos gadījumos ieteicams izvēlēties, ja flīzes, piemēram, virtuves flīzes, tiks pakļautas biežai tīrīšanai, kā arī, ja ir iespējami mehāniski bojājumi un nobrāzumi.


Kā likt flīzes pareizi?

Tikpat svarīga kā flīžu izvēle ir arī flīžu ieklāšana.

Kā pārbaudīt un sagatavot virsmu flīžu uzklāšanai?

Pirms ieklāt flīzes nepieciešams pārbaudīt pamatni, tas ir, sienu vai grīdu.

Lai pārbaudītu sienu, paklaudziniet pa to ar kādu priekšmetu. Ja skaņa ir “tukša”, visdrīzāk siena ir plāna vai tai ir reģipsis, kas flīžu uzklāšanu sarežģīs, jo pastāv iespēja, ka flīzes uz sienas neturēsies.

Lai iegūtu labāku priekšstatu, pārbaudiet arī virsmas cietību, iegriežot tajā ar papīra nazi. Ja iegriezt ir viegli, tad nopietni apdomājiet, vai vēlaties riskēt, liekot flīzes. Iespējams, labākais variants šādā gadījumā būtu izvēlēties svarā vieglākās flīzes vai, piemēram, līmējamās flīzes.

Tāpat pievērsiet uzmanību tam, vai, nobraucot ar roku pa virsmu, uz tās nepaliek, piemēram, krīts.

Lai pārbaudītu grīdu, svarīgi ir pārbaudīt virsmas cietību (iegriežot ar papīra nazi), uzsūktspēju (uzpilinot uz tās nelielu daudzumu ūdens) un virsmas līdzenumu. Un balstoties uz secinājumiem arī izvēlēties atbilstošas flīzes.

Pamatnes gruntēšana

Pirms flīžu līmēšanas, nepieciešams sagatavot virsmu, to gruntējot. Gruntēšana nostiprinās pamatni, sasaistīs putekļus, uzsūks lieko ūdeni un nodrošinās labāku saķeri.

Tas, kādu līdzekli izmantot gruntēšanai, atkarīgs no tā, ko secinājāt, veicot pamatnes pārbaudi, jo, piemēram, smilšainām, krītainām vai drūpošām virsmām būs nepieciešams cits gruntēšanas līdzeklis, nekā virsmām, kur šo problēmu nav. Tāpat ir dažādi gruntēšanas līdzekļi betonam, ģipškartona plāksnēm, skaidu plāksnēm u.c.

Špaktelēšana

sienas špaktelēšana

Nākamais solis pēc gruntēšanas ir špaktelēšana, lai izlīdzinātu sienas, aizpildītu plaisas un caurumus, kā arī izveidotu nepieciešamo slīpumu.

Ir gan līdzinošie, gan pašplūstošie maisījumi, turklāt arī šie līdzekļi ir dažādi – ar dažādu stiprības pakāpi, dažādās krāsās. Ir gan sienām, gan griestiem piemēroti maisījumi. Ātrāk un lēnāk cietējoši. Ūdens un sala izturīgi līdzekļi. Viss atkarīgs no tā, ko un kur nepieciešams špaktelēt.

Hidroizolācija

Ja vēlaties flīzes likt mitrākās telpās, piemēram, vannas istabā, pirms tam vajadzētu veikt arī hidroizolāciju. Ir vairāki produkti šim mērķim. Tie veido saķeri ar virsmu un paredzēti uzklāšanai pirms flīzēm, lai mitrums nenokļūtu dziļāk sienā vai grīdā.

Hidroizolācijas materiāls sākumā jāuzklāj uz sienas vai grīdas. Kā papildus materiālus var izmantot hidroizolācijas lentas, stūru manšetes un hidroizolācijas audumu.

Kā ieklāt un šuvot flīzes?

flīžu ieklāšana

Ja flīžu ieklāšanu izvēlaties veikt pats, nevis to uzticēt darīt profesionālim, ir ļoti svarīgi tam iepriekš sagatavoties un zināt, kas un kā pareizi ir jādara.

Darba instrumenti

Kvalitatīvam darbam nepieciešamie instrumenti:

  • Līmeņrādis,
  • Metramērs,
  • Zīmulis,
  • Skrūves,
  • Dēlis ar taisnu malu,
  • Šuvju aukla vai flīžu krustiņi
  • Spainis,
  • Maisītājs,
  • Zobķelle,
  • Flīžu griezējs,
  • Flīžu urbis.

Zobķelles zobu izmēra noteikšana

No flīzes izmēra atkarīgs arī līmes uzklašanas biezums. Tā kā līmi uzklāsiet ar zobķeli, pēc flīzes izmēra nosakiet arī zobķelles zobu izmēru, lai nodrošinātu maksimāku saķeri starp flīzi un virsmu:

  • Flīzēm līdz 10 cm izvēlieties zobķelli ar zobu izmēru līdz 4 mm.
  • Flīzēm līdz 20 cm – zobķelli ar zobu izmēru līdz 6 mm.
  • Flīzēm līdz 25 cm izvēlieties zobķelli ar zobu izmēru līdz 10 mm.
  • Lielākām flīzēm – lielāku zobu izmēru.

Flīžu ieklāšanas tehnikas

Klāt flīzes varat dažādos veidos – izmantojot peldošo, kombinēto vai līmes uzklāšanas uz flīzes tehniku.

Sienu, mozaīka flīžu, maza un vidēja izmēra grīdas flīžu ieklāšanai varat izvēlēties peldošo metodi. Tādā gadījumā līmi ar špakteļlāpstiņu uzklājiet uz virsmas uz pēc tam izlīdziniet ar zobķelli.

Kombinētā metode būs piemērota grīdas flīzēm ar lielu slodzi, apsildāmām grīdām, kā arī āra darbiem. Līmi ar špakteļlāpstiņu uzklājiet uz virsmas un uz flīžu apakšas, pēc tam izlīdzinot ar zobķelli.

Sienu flīzēšanai, cokola flīžu līmēšanai un bojātu flīžu remontam varat izmantot metodi ar līmes uzklāšanu uz flīzes. Tad Jums vajadzēs līmi ar špakteļlāpstiņu uzklāt uz flīzes un pēc tam izlīdzināt ar zobķelli.

Darbu secība

  1. Vispirms sagatavojiet virsmu – izlīdziniet un aizpildiet bojātās vietas, un nogruntējiet virsmu.
  2. Veiciet hidroizolāciju! Uzklājiet hidroizolācijas mastiku ar otu vai rulli divās kārtās (pēc katras kārtas tai ļaujiet nožūt). Sagatavojiet arī ūdens izvadu – ap caurules malām lietojiet speciālas manšetes, kurās iestrādāta hidroizolācija.
  3. Pirms sākt līmēt flīzes, izmēriet un ar zīmoli novelciet pamatlīnijas – vienu līniju caur istabas centru garenvirzienā, bet otru – perpendikulāri. Flīzēt nevajadzētu sākt no vienas sienas, jo citādi ikviens sienas nelīdzenums būs grūtāk noslēpjams.
  4. Kad siena sagatavota, varat sajaukt līmi ar ūdeni līdz viendabīgai masai, kā to norādījis ražotājs.
  5. Uzklājiet flīžu līmi uz flīzes vai sienas, atbilstoši Jūsu izvēlētajai flīžu uzklāšanas metodei.
  6. Līmējiet flīzes!
  7. Darbu varat atvieglot izmantojot flīžu izlīdzināšanas sistēmu – plastmasas enkurus un ķīļus. Enkurus novietojiet 2 cm attālumā no flīzes stūriem, bet pēc tam no jau nolīmeņotās flīzes puses ievietojiet speciālu rievoto ķīli līdz abu flīžu līmenis izlīdzinās. Atstājiet līdz līme pilnībā sacietē, un pēc tam ar gumijas āmuriņu izsitiet ķīļus un nolaižiet enkurus.
  8. Iestrādājiet šuvotāju! Ar gumijas dēlīti vai lāpstiņu uz virsmas pa diognāli pret flīžu šuvēm uzklājiet šuvotāju .
  9. Kad šuvju masa ir nedaudz pažuvusi, ar mitru, bet labi izspiestu sūkli notīriet virsmu. Pēc tam, kad šuvju masa jau kļuvusi stingrāka, bet vēl nav pilnībā sacietējusi, notīriet pārpalikumus ar sūkli un formējiet šuves. Kad šuvju masa pilnībā izžuvusi, tad virsmu vēlreiz notīriet ar sūkli.
  10. Ja nepieciešams labot kādas deformācijas, aizpildiet tās ar silikonu!

Ja Jums nepieciešami papildu naudas līdzekļi, Avafin.lv pieejams kredīts mājokļa remontam, ko varat izmantot šim mērķim. Taču atcerieties, ka jāaizņemas atbildīgi!

Lai izdodas!