Dārza un pagalma laistīšana karstā laikā. Kā to darīt pareizi?

Atgriezties July 27, 2021

Vasara lēnām tuvojas noslēgumam, taču karstuma viļņi aizvien mūs apciemo. Kā pareizi parūpēties par augiem tveicīgajās dienās?

Varētu šķist, ka tas ir vienkārši – karstā laikā augi jālaista vairāk. Tomēr daudz svarīgāk ir to darīt gudri!

Kas notiek ar augiem stiprā karstumā?

Kad gaisa temperatūra krietni paaugstinājusies:

  • Augu lapas sāk vīst. Lielā karstumā ūdens ātrāk iztvaiko, atstājot arī augus bez rezervēm. Īpaši tas novērojums, ja arī gaisā nav mitruma, tas ir sauss.
  • Ziedi, jo īpaši jauni ziedi, nokrīt. Lai arī augiem ir temperatūru regulējošas funkcijas, tomēr lielāku karstumu tie izturēt nevar. Daži augi pārstāj veidot jaunus ziedus, lai pieejamo enerģiju izmantotu temperatūras regulēšanai.
  • Augi pārstāj elpot, proti, tie aizver lapu poras, lai ūdens nevarētu iztvaikot. Taču arī tam ir sekas – šīm porām būtu jābūt atvērtām, lai uzņemtu oglekļa dioksīdu, kas ir nepieciešams fotosintēzei. Augi ar ierobežotu CO2 daudzumu lēnāk aug, turklāt var piesaistīt vairāk dažādu kaitēkļu, jo ir novājināti.

Kad ir labākais laiks, lai laistītu augus karstā dienā?

pagalma laistīšana karstā laikā

Kad gaisa temperatūra pārsniedz 30 grādus, laistīt augus ar ūdeni vajadzētu regulāri, taču tas nebūt nenozīmē to darīt ik pēc 2 stundām.

Vislabāk ir laistīt augus no rīta – laikā no plkst.6 līdz plkst.10. Lai arī laistīt karstākajā stundā varētu šķist laba doma, tomēr tādā gadījumā ūdens ātrāk iztvaikos no augu lapām un augsnes, savukārt, laistot augus vēsākā laikā, ūdens iesūksies dziļāk augsnē. Turklāt augi labāk absorbē ūdeni, kad nav pakļauti stresam – tostarp karstumam.

Ja Jūs tomēr nevarat augus laistīt rīta pusē, otrs labākais laiks ir vakarpuse – no plkst.16 līdz 19, kad ir vēsāks. Ja arī tas nav iespējams, tad varat to darīt arī dienas vidū, kā nekā tas ir labāk nekā nekas, tomēr šajās dienas daļās laistīšana nebūs tik efektīva.

Vai var laistīt augus naktī?

Augu laistīšana naktī nav vēlama, jo nereti ūdens sakrājas augsnē, ap saknēm un lapotnēm, kas veicina puvi, sēnīšu augšanu un piesaista dažādus kukaiņus, savukārt laistīšana, piemēram, no rīta, nodrošinās to, ka dienas laikā augsne pažūs un nebūs pārāk mitra.

Vakaros un naktīs nav ieteicams laistīt arī siltumnīcas, jo tumšajā diennakts laikā fotosintēze nenotiek, tādēļ lapas ūdeni neizmanto. Savukārt saknes ir spiestas uzsūkt ūdeni no augsnes. Un kad ūdens nonāk augā, nereti tas aiziet līdz augļiem, un tie sāk plīst. Īpaši raksturīgi tas ir tomātiem.

Augu ar lielām lapām laistīšana

Vēl viens svarīgs noteikums, kas jāievēro – ja augam ir lielas lapas (piemēram, ķirbjiem, gurķiem), to vajadzētu laistīt tā, lai ūdens pēc iespējas mazāk nokļūtu uz lapām. Dažādas slimības veicina pārāk liels mitrums, tādēļ, ja arī gadījumā laistāt augus, piemēram, ar laistīšanas kannu, un ūdens nokļūst arī uz lapām, svarīgi, lai lapas nožūtu. Un šeit jau atkal noderēs ieteikums par augu laistīšanu rīta stundās, pirms lielāka karstuma.

Cik daudz ūdens nepieciešams?

kā laistīt tomātus

Pats svarīgākais, laistot augus, ir, lai ūdens iesūktos pēc iespējas dziļāk augsnē, tādējādi nodrošinot, ka auga saknēm ir nepieciešamais mitrums. Retākas, taču dziļākas laistīšanas būs daudz efektīvākas, nekā biežākas, bet vieglākas laistīšanas. Taču jāņem vērā, ka, ja augs atrodas podā, zeme kļūs sausa daudz ātrāk, tādēļ to, iespējams, biežāk vajadzēs laistīt.

Gadījumā, ja karstums kļuvis teju ekstremāls, piemēram, pakāpjoties virs 35 grādiem un gaisa mitruma līmenis ir zems, var domāt par to, kā mitrināt gaisu augu tuvumā. Šajā gadījumā noderīgas var būt laistīšanas sistēmas –laistītāji, kas mitrinās gaisu un vismaz nedaudz pazeminās temperatūru augu zonā, tādējādi palīdzot augiem un veicinot fotosintēzi. Ja Jūsu dārza vai pagalma teritorija ir visai liela, Jums var noderēt kredīts mājoklim, lai iegādātos nepieciešamās ierīces, taču atcerieties, ka ikviens aizdevums ir atbildība, kas rūpīgi jāizvērtē!

Mulčēšana

Mulčēšana ir svarīga ne tikai ziemā, lai augus pasargātu no sala, bet arī vasarā – lai pasargātu no pārāk liela karstuma.

Ja mulčēsiet, panāksiet, ka mitrums no augsnes tik ātri neiztvaiko, un augsne saglabā vēsumu. Mulčas biezumam vajadzētu būt no aptuveni 5-10 centimetriem. Atsvaidzināt mulču vajadzētu 1-3 reizes sezonā.

Vēl daži padomi

Veidojiet veselīgu augsni! Laba augsne spēs sevī noturēt vairāk ūdens (tas mazāk iztvaikos).

Augus, kuri vairāk jāsargā no saules, ieteicams stādīt ēnas pusē. Savukārt, ja augi atrodas podos, ekstremālā karstumā tos noteikti vajadzētu pārvietot uz kādu tumšāku, vēsāku vietu – vai nu mājās vai arī ēnas pusē.

Ja Jums ir svarīgi uzturēt skaistu, koptu mauriņu un dārzu, rūpējieties par augiem regulāri un pareizi. Lai izdodas!