Kredīts pret auto ķīlu – kad var noderēt?

Atgriezties July 14, 2020

Dzīve mēdz būt neprognozējama un laikā, kad daudziem nācies doties jauna darba meklējumos, naudas līdzekļi neatliekamiem tēriņiem jāmeklē kur citur. Viena no iespējām, kā saņemt tik ļoti vajadzīgos naudas līdzekļus ir  vērsties pie nebanku kredītdevēja un pieteikties finansiālajam pakalpojumam – kredīts pret auto ķīlu. Kā darbojas šis pakalpojums un kādās dzīves situācijās šāds kredīts varētu lieti noderēt?

Noskaidrosim atbildes uz šiem un citiem aktuāliem jautājumiem.

Kā darbojas šis pakalpojums un ko tas paredz?

Kredīts pret auto ķīlu kalpo kā ilgtermiņa aizdevums un atbalsts brīdī, kad visai nepieciešams iegūt finansiālo atbalstu. Jūsu automobilis dotajā pakalpojumā darbojas kā objekts, kuru ieķīlājot, Jums tiek dota iespēja iegūt vajadzīgo aizdevumu. Šī kredīta apjoms visbiežāk sasniedz 70 līdz 90 procentu apmēru no esošās transportlīdzekļa tirgus vērtības. 

Auto ieķīlāšana pret kredīta izsniegšanu ir paredzēta tikai un vienīgi lielāku dzīves plānu finansēšanai, piemēram, jauna automobiļa vai mēbeļu iegādei, mājokļa remonta vajadzībām, izglītības finansēšanai, veselības aprūpes izdevumu segšanai un citām svarīgām lietām. Kredīts pret ķīlu nereti ir daudzreiz izdevīgāks patērētājam nekā kredīta noformēšana bez tās.

Automašīnas novērtēšana

Pirms atbilstoša piedāvājuma izteikšanas, aizdevējam i ir jānovērtē Jūsu automobilis. Kreditora piedāvātā summa ir atkarīga no tādiem faktoriem kā automašīnas vispārējais stāvoklis, nobraukums un izlaiduma gads. Pats transportlīdzekļa novērtēšanas process notiek uz vietas, taču neaizņem daudz laika. Pēc automobiļa tuvākas apskates, aizdevējs būs gatavs izteikt personalizētu piedāvājumu. Paturiet prātā, ka Jūsu tiesībās ir  no tā atteikties, ja neuzskatat to par gana piemērotu. 

Ņemiet vērā, ka konkrēti procentu maksājumi, aizdevuma termiņa garums un citi svarīgi kredīta saņemšanas nosacījumi, tiks norādīti tikai un vienīgi aizdevēja izteiktajā piedāvājumā – likmes un termiņi, kas minēti kreditora mājaslapā, ir tikai vispārēji.

Ja vienošanās noteikumi Jūs pilnībā apmierina, pēc tās parakstīšanas, Jūsu auto tiek pārreģistrēts uz aizdevēja vārda, un Jūs kļūstat par tā likumīgo lietotāju. Kā automašīnas lietotājs, Jūs varat turpināt ar to pārvietoties, taču zaudējat tiesības veikt jebkāda veida darījumus ap to. Tiklīdz visi aizdevuma maksājumi ir segti, auto atkal pāriet Jūsu īpašumā.

Atcerieties, ka ķīlas objektam ir jāatbilst aizdevēja noteiktajiem kritērijiem, lai kredīts pret auto ieķīlāšanu varētu tikt izsniegts. Pirmkārt, Jums kā aizņēmējam ir jābūt ieķīlātā transportlīdzekļa likumīgajam īpašniekam. Otrkārt, automobilim ir jābūt pietiekoši vērtīgam. Vecs auto ar lielu nobraukumu, visticamāk, neatbildīs kreditoru prasībām par ķīlas nodrošinājumu. Aizdevējs patur savas atteikuma tiesības gadījumā, ja Jūsu piedāvātās ķīlas vērtība nav pietiekami augsta.

Kādās dzīves situācijās kredīts pret auto ķīlu var izrādīties noderīgs?

Kredīts pret auto ķīlu ir diezgan pieprasīts pakalpojums Latvijas iedzīvotāju vidū. Lai noskaidrotu, cik piemērots šāda tipa aizdevums būtu Jūsu vajadzību nodrošināšanai, apskatīsim vairākas situācijas, kurās auto ieķīlāšana apmaiņā pret naudas līdzekļu saņemšanu, var izrādīties ļoti noderīga.

Jauna auto iegāde

Statistika liecina, ka visbiežāk šāda veida pakalpojums tiek izmantots jauna automobiļa iegādei, proti, vecais auto tiek uzrādīts kā nodrošinājums jeb tiek ieķīlāts. Šajā gadījumā aizdevuma summa ir atkarīga no vecā auto vispārējā stāvokļa un esošās tirgus vērtības. 

Kredīts pret vecā auto nodrošinājumu ir lielisks veids, kā iegūt papildu līdzekļus jau esošajiem iekrājumiem, lai īstenotu jauna auto iegādi. Ieķīlāt iespējams arī vēlamo transportlīdzekli, proti, to automobili, kuru Jūs kā aizņēmējs vēlaties iegādāties. Tas savukārt nozīmē, ka jaunais auto tiek iegādāts uz aizdevēja vārda. Pakāpeniski norēķinoties ar izvēlēto kredītdevēju, šis auto aizdevuma atmaksas beigās nonāk Jūsu īpašumā. 

Citi nopietni pirkumi

Ja finansiālā palīdzība nepieciešama citu nopietnu pirkumu iegādei, pastāv iespēja ieķīlāt Jūsu automobili, lai pretī saņemtu brīvos naudas līdzekļus jeb kredītu šo vēlmju realizācijai. Lai iegūtu vajadzīgo finansējumu no aizdevēja, Jums atliek uzrādīt savā īpašumā esošo auto kā nodrošinājumu patēriņa kredīta saņemšanai

Situācijās, kad pirkums ir neatliekams un naudas līdzekļi nepieciešami tagad un tūlīt, esošā auto ieķīlāšana var izrādīties kā viens no izdevīgākajiem risinājumiem. Ņemiet vērā, ka tūlītēja finansējuma saņemšanai ieteicams izvēlēties tieši nebanku aizdevējus, jo šāda kredīta noformēšana bankā var aizņemt līdz pat 3 dienām. 

Kredītu apvienošana

Auto ieķīlāšana visai bieži ir lielisks risinājums situācijās, kad nepieciešama citu esošu kredītu apvienošana jeb refinansēšana. Vairāku aktīvu kredītsaistību gadījumā, ikmēneša maksājumu segšana pavisam noteikti pieprasa samērā lielus tēriņus no Jūsu budžeta. Šāda veida aizdevuma atmaksa nudien ir neizdevīga, proti, kredītu pagarināšanas vajadzībām tiek atvēlētas milzīgas summas ar lieliem procentiem, kas nekādi neļauj Jums ietaupīt līdzekļus pilnīgai kredītu atmaksai. 

Kredītu refinansēšana apvieno visas aktīvās kredītsaistības, lai samazinātu  Jūsu ikmēneša maksājumu slogu un palīdzētu ietaupīt. Pārkreditēšanas process būtībā nozīmē viena liela patēriņa kredīta izveidi, lai palīdzētu Jums pakāpeniski atbrīvoties no visām esošajām saistībām. Lai pieteiktos kredītu apvienošanai, kreditoram gandrīz vienmēr ir nepieciešams kāds papildu nodrošinājums, proti, automašīnas ieķīlāšana. 

Slikta kredītvēsture

Kredītņēmēji visai bieži saskaras ar situāciju, kad naudas kredīts tiek atteikts sliktas kredītvēstures vai citu aktīvu parādu dēļ. Taču ko darīt, ja aizdevums ir nepieciešams un nav atliekams? Šādā gadījumā automašīnas ieķīlāšana var izrādīties kā vienīgā reālā iespēja pozitīvas atbildes saņemšanā. Auto nodrošinājums kalpos kā atmaksas garantija aizdevējam, jo Jūsu sabojātā kredītvēsture vai citas aktīvas kredītsaistības nozīmē lielākus iespējamos riskus izvēlētajam kreditoram. 

Lai noskaidrotu, vai Jūsu personīgais auto atbilst visām kreditora izvērstajām prasībām, pēc aizdevuma pieteikuma iesniegšanas nāksies iziet auto novērtēšanas procesu. Šī procesa laikā auto novērtēšanas jomas profesionāļi izvērtēs Jūsu automobiļa ārējā izskata atbilstību prasībām, salīdzinās tādu pašu modeļu cenas pašreizējā auto tirgū, kā arī analizēs Jūsu auto ritošās daļas stāvokli. 

Atcerieties, ka jebkurš ārzemju izcelsmes auto vispirms ir jāatmuito, lai tas pilnībā atbilstu aizdevēja prasībām par ieķīlājamo objektu.

Automobiļa ieķīlāšanas priekšrocības un trūkumi

Aizdevumam, protams, iespējams pieteikties arī bez ķīlas, taču kredīts pret ķīlu mēdz būs izdevīgāks nekā ierastie kredīti. Lai pēc iespējas labāk saprastu, vai šāda veida aizdevums pret ķīlu atbilst Jūsu interesēm un iespējām, vēlams iepazīties ar visām konkrētā kredīta piedāvātajām priekšrocībām un trūkumiem. 

Priekšrocības

  • Viena no būtiskākajām kredīta pret auto ķīlu priekšrocībām pavisam noteikti ir salīdzinoši zemās procentu likmes. Ikmēneša procentu maksājums, protams, ir atkarīgs no Jums piešķirtās summas un atmaksas perioda garuma, taču, neraugoties uz to, kredīts pret ķīlu paredz zemākus procentu maksājumus nekā aizdevums, kurš neparedz Jūsu īpašuma ieķīlāšanu.
  • Automašīnas ķīla, līdz ar salīdzinoši zemajiem procentu maksājumiem, sniedz iespēju piekļūt arī zemākiem ikmēneša maksājumiem. Arī šo maksājumu kopsumma nepārprotami ir atkarīga no piešķirtās aizdevuma summas un atmaksas peridoda garuma, taču tā pavisam noteikti būs zemāka nekā noformējot līdzīga kredīta vai auto līzinga saņemšanas pakalpojumu bankā. 
  • Nebanku aizdevēji ir fleksibli  – aizdevums tiek noformēts ar Jums pielāgotu procentu likmi, kas savukārt ir atkarīga no Jūsu maksātspējas un kredītvēstures.
  • Aizdevums pret nodrošinājumu, proti, personīgās automašīnas ieķīlāšanu, piedāvā arī garākus atmaksas periodus. Ja parasta patēriņa kredīta gadījumā garāks aizdevuma atmaksas periods automātiski nozīmē arī augstākus procentu maksājumus, tad nodrošinājuma gadījumā šādas papildu izmaksas nerodas. Aizdevums pret ķīlu – tie ir zemāki kopējie izdevumi. 
  • Tas, ka Jūsu personīgais transportlīdzeklis ir ieķīlāts, nebūt nenozīmē, ka nevarat ar to pārvietoties. Izmantojot šāda veida pakalpojumu, Jūs saglabājat savas auto izmantošanas tiesības. Kredīts pret auto ķīlu būtībā darbojas kā auto lombards – Jūs saņemat pieprasītos līdzekļus apmaiņā pret automašīnas tiesiskā īpašnieka nomaiņu. Saņemiet nepieciešamos līdzekļus un turpiniet izmantot savu auto ikdienas vajadzību nodrošināšanai.
  • Kredīts pret ķīlu ir ērti un vienkārši noformējams internetā. Arī Jums nepieciešamo līdzekļu piešķiršanas process visbiežāk norit itin raiti. Ja finansiālā palīdzība nepieciešama nekavējoties – aizdevums pret auto ķīlu ir viens no labākajiem pieejamajiem risinājumiem. Nauda Jūsu kontā tiks ieskaitīta dažu stundu laikā, pēc veiksmīgas līguma noslēgšanas un transportlīdzekļa pārreģistrēšanas procesa CSDD.

Trūkumi

  • Parakstoties uz kredīta pret auto ķīlu nosacījumiem, jāņem vērā arī šī aizdevuma tipa būtiskākais trūkums – saistību nepildīšanas gadījumā, Jūsu tiesības uz ieķīlāto mantu var neatgriezeniski zust. Arī ikmēneša maksājumu kavēšana var novest pie automašīnas atvasināšanas procesa uzsākšanas. Tas var izrādīties visai nepatīkami, taču kreditoram saistību nepildīšanas vai kavēšanas gadījumā diemžēl nekas cits neatliek un ir visas tiesības to darīt. Protams, pirms atvasināšanas procesa tiks uzsāktas pārrunas, lai panāktu Jūsu sadarbošanos un pilnīgu aizdevuma atmaksāšanu.  
  • Rēķinieties ar to, ka aizdevējam nepietiks ar Jūsu pamatojumiem par ikmēneša maksājumu kavēšanu, tādēļ, aizņemoties naudas līdzekļus apmaiņā pret auto ķīlu, vēlams pārliecināties arī par tā sauktā drošības spilventiņa esamību , proti, citiem līdzekļiem, kas spēs nosegt ikmēneša maksājumu kopsummu, pēkšņas finansiālās situācijas pasliktināšanās gadījumā.

Cik izdevīga ir nekustamā īpašuma ieķīlāšana?

Gadījumos, kad ar auto ieķīlāšanu nepietiek, lai saņemtu nepieciešamo aizdevuma summu, pastāv iespēja ieķīlāt arī nekustamo īpašumu, proti, māju, dzīvokli, garāžu vai Jūsu īpašumā esošu zemes gabalu, piemēram, mežu. Jebkāda veida nekustamo īpašumu ieķīlāt var tikai un vienīgi tā likumīgais īpašnieks , proti, īpašuma tiesībām ir jābūt oficiāli apstiprinātām ar ierakstu Zemesgrāmatā. 

Jāteic, ka aizdevums pret nekustamā īpašuma ķīlu, salīdzinot ar auto ieķīlāšanu, ir itin neizdevīgs, jo tā saņemšanai tiek pielīdzinātas samērā lielas procentu likmes. Arī ikmēneša maksājumi sastādīs visai nopietnas summas.  

Papildu izmaksas

Īpašuma ieķīlāšana atļauj aizņēmējam saņemt nosacīti lielu aizdevuma summu, taču vienlaikus pieprasa arī zināmus papildu tēriņus, piemēram, izmaksas par īpašuma profesionālu novērtēšanu un komisijas maksu par līguma noslēgšanu. Arī jebkāda veida izmaiņu ieviešanas gadījumā, piemēram, ja vēlaties samazināt ikmēneša maksājumu apjomu vai pagarināt atmaksas termiņu, nāksies rēķināties ar papildu naudas līdzekļiem. 

Kredīts pret nekustamā īpašuma ķīlu ir visai augsta riska pasākums un soda naudas par savlaicīgu atmaksas neveikšanu vai kavēšanos ir diezgan prāvas. 

Kredīts vai aizdevums pret ķīlu ir viens no visefektīvākajiem veidiem, kā visai ātri un droši savā īpašumā iegūt naudas līdzekļus, kas nepieciešami lielāku vēlmju vai plānu realizēšanai. Pirms pieteikšanās jebkāda veida aizdevumam, rūpīgi izvērtējiet savu maksātspēju, apsverot visus konkrētā aizdevuma plusus un mīnusus. 

Neaizmirstiet rūpīgi iepazīties ar visām pakalpojuma niansēm. Avafin.lv aicina nesteigties ar lēmuma pieņemšanu un atbildīgi apdomāt savu spēju pildīt kredītsaistības ilgtermiņā. Par atbildīgu un pārdomātu aizņemšanos!

Vai nepieciešams kredīts?

Piesakieties Avafin.lv!