Kas ir nauda un kas Jums par to būtu jāzina?

Atgriezties 16 marts, 2021

Nauda ir resurss, ar kuru saskaras ikviens. Izpratni par finansēm, to pelnīšanu un tērēšanu lielākoties iegūstam jau bērnībā, vērojot vecākus un citus pieaugušos. Taču ne vienmēr šī izpratne ir pareiza. Un bez skaidras izpratnes par to, kas patiesībā ir nauda, un kā ar to apieties, cilvēks var kļūt vieglāk kontrolējams.

Finanses ir plaši apspriests temats, jo mūsdienu sabiedrībā augsti tiek vērtēti sasniegumi un produktivitāte. Šī iemesla dēļ ir vienkārši likt vienādojuma zīmi starp mūsu ienākumu līmeni un pašvērtējumu.

Turpinājumā deviņas atziņas, kas palīdzēs gūt lielāku izpratni par naudu un to, kā tā darbojas.

Jūsu ienākumi un ietaupījumi

Bieži dzirdēts izteikums, ka svarīgāk par to, ko Jūs nopelnāt, ir tas, cik ietaupāt. Un, lai arī tas ir lielisks padoms, īpaši tiem, kuriem ir kredīti, un arī tiem, kuri dzīvo pāri saviem līdzekļiem, tomēr tas nav vai nu/vai, bet gan drīzāk gan/gan apgalvojums. Jā, ietaupījumi ir svarīgi, bet tikpat būtiski ir arī ienākumi. Cilvēks, kurš pelna salīdzinoši maz, neietaupīs tik daudz, cik tas, kura ienākumi ir ievērojami lielāki.

Abām šī vienādojuma pusēm nepieciešamas pūles un disciplīna. Ir jāiegulda pūles, lai nopelnītu pietiekami. Un ir nepieciešama disciplīna, lai visu nopelnīto tūdaļ atkal neiztērētu.

izdevumu aprēķināšana

Jūsu izdevumi

Runājot par izdevumiem – Jums nav vajadzīga detalizēta tabula, kas precīzi atspoguļo, kā tiek iztērēts katrs cents. Bet ir svarīgi, lai vismaz aptuveni zināt, kam un cik daudz tērējat. 

Šim nolūkam var noderēt kāda no mobilajām aplikācijām, kas palīdz sekot līdzi naudas plūsmai. Mēneša beigās varat izvērtēt savus naudas tērēšanas paradumus un ieviest nepieciešamās korekcijas.

Jūsu kredītsaistības

Šis ir lielo iespēju laiks – tiek sniegti ne vien vilinoši piedāvājumi, bet arī instrumenti, ar kuriem savas ieceres īstenot. Viens no šobrīd populārākajiem finanšu instrumentiem ir kredīts. Izvēle ir daudzveidīga, tādēļ aizdevumu var pielāgot dažādām vajadzībām. 

Piemēram, patēriņa kredīti var noderēt, ja jāīsteno kāda lielāka iecere – tie sniedz iespēju aizņemties līdz vairākiem tūkstošiem eiro. Tomēr jāpatur prātā, ka aizdevums nav paredzēts visiem un visos gadījumos. Tas ir domāts atbildīgām, maksātspējīgām personām, lai risinātu neplānotas, neatliekamas situācijas. Aizdevums var sniegt lielākas iespējas, taču tikai tad, ja tā noformēšana ir pārdomāts lēmums.

Jūsu vērtība

Liela daļa finanšu padomu saistās ar naudas taupīšanu. Pieņemot lēmumu pa ceļam uz darbu nepirkt kafiju, Jūs varat ietaupīt, piemēram, 50 eiro mēnesi, taču tas Jūs nepadarīs bagātu.

Ja Jūsu mērķis ir ietaupīt ievērojamu naudas summu, Jūsu profesionālās vērtības palielināšana ir svarīgāka par izdevumu samazināšanu. Protams, ir svarīgi arī samazināt izmaksas – izvērtēt dažādu tēriņu nepieciešamību, biežāk gatavot mājās, atrast ne tik dārgas izklaides. Bet lielākā daļa uzvaru tomēr nāk no tā, ka palielinās Jūsu vērtība darba tirgū. Šī atziņa aizved pie nākamā punkta.

Vērtības palielināšana

Nav iespējams, palielināt stundu skaitu diennaktī, bet ir iespējams palielināt samaksu, cik Jūs saņemat par katru darbam veltīto stundu. Ieguldiet savās zināšanās un prasmēs, mācieties un attīstieties! 

Tas viss palīdzēs vairot Jūsu vērtību darba tirgū.

Uzvaru svinēšana

Lai arī kāds būtu Jūsu mērķis, ir svarīgi laiku pa laikam sevi atalgot par progresu. Disciplīna ir vērtīga prasme, taču, ja tā netiek kompensēta ar periodiskām izklaidēm un atalgojumu, Jūs varat sākt justies izsmelts un aizvainots. 

Tādēļ atcerieties nosvinēt ne tikai lielās, bet arī mazās uzvaras. Tas ir labs veids, kā saglabāt motivāciju un gūt iedvesmu turpināt iesākto.

Ilgtermiņa domāšana

Liela daļa cilvēku vairāk koncentrējas uz īstermiņa, nevis ilgtermiņa mērķiem. Viņi vairāk domā par to, kas aktuāls šodien un rītdien, nevis to, kas būs svarīgi pēc vairākiem gadiem. Viņi vēlas ātrus rezultātus. Taču, lai nonāktu pie pārliecinošiem rezultātiem, visbiežāk tomēr ir vajadzīgs gan laiks, gan pacietība.

Nauda kā enerģijas forma

nauda

Nauda ir enerģija. Un tā vēlas darboties. Tātad vienkārši turot naudu bankas kontā, jārēķinās ar to, ka inflācija samazina Jūsu uzkrājuma vērtību. Lai arī ir dažādi periodi un dažkārt tiešām labāk nogaidīt, tomēr Jūs noteikti vēlaties, lai nauda strādātu Jūsu labā. 

Mūsdienās ir daudz iespēju investēt, tādēļ ir vērts veltīt laiku tam, lai izpētītu šīs iespējas.

Investēšana sevī

Svarīgākā investīcija, kura vienmēr atmaksājas, esat Jūs pats. Tādēļ savās zināšanās un izaugsmē ir vērts ieguldīt gan laiku, gan naudu. Jums var atņemt visu, bet Jūsu pieredzi un zināšanas vienmēr būs ar Jums.

Nauda ir spēcīgs instruments – ar tās palīdzību var uzlabot dzīves kvalitāti, taču, rīkojoties nesaprātīgi, tā var radīt arī virkni nopietnu problēmu. Tādēļ ir gudri mācīties un veidot pareizu izpratni par to, kas ir nauda un kā ar to apieties.