6 tipiskākās kļūdas, iegādājoties nekustamo īpašumu

Atgriezties March 23, 2020

Mājas vai dzīvokļa iegāde ir lēmums, kas jāpieņem pārdomāti un nesteidzīgi. Piemērotākā nekustamā īpašuma izvēles un pirkšanas procesā jāņem vērā vairāki svarīgi faktori. Lai viss noritētu veiksmīgi, iepazīstieties ar populārākajām kļūdām, kuras nevajadzētu pieļaut, pērkot māju vai dzīvokli.

1. Finansiālo iespēju pārvērtēšana

Nolemjot iegādāties nekustamo īpašumu, pirmkārt, ir jāraugās, lai Jūsu vēlmes sakristu ar iespējām – tas palīdzēs izvairīties no finansiālajām problēmām un citiem sarežģījumiem, ar ko var sastapties nākotnē.

Domājot par izdevumiem, nekustamā īpašuma cena nav vienīgais aspekts, kuram jāpievērš uzmanība. Šajā gadījumā jārēķinās arī ar izmaksām, kas saistītas ar īpašuma uzturēšanu: kredīta saņemšanu un nodevu par hipotēkas reģistrāciju (ja nepieciešams), valsts nodevu, dokumentu noformēšanu un notāra apmeklējumu.

  • Ja īpašuma iegādei tiek izmantoti kredītdevēja pakalpojumi, pircējam jāmaksā nodeva par hipotēkas reģistrāciju, kas ir 0,1% no aizdevuma summas. 
  • Par īpašuma tiesību maiņu jāmaksā valsts nodeva, kas ir 2% no nekustamā īpašuma vērtības. Šī likme ir augstākā summa no pirkuma līgumā norādītās summas vai no īpašuma noteiktās kadastrālās vērtības. Tā kā 2% no vērtības ir diezgan liela summa, dažkārt pircējs un pārdevējs var savstarpēji vienoties, lai samazinātu valsts nodevu. To var izdarīt, daļu no nekustamā īpašuma cenas līgumā norādot kā cenu par īpašumā esošajām mēbelēm vai, piemēram, tehniku. Tomēr ņemiet vērā un esiet uzmanīgs – ja pastāv šāda vienošanās, kredītdevējs Jums izsniegs to naudas summu, kas nepieciešama īpašuma iegādei, tādējādi aizdevuma summa būs daudz mazāka. 
  • Notāra apmeklējums ir viens no svarīgākajiem īpašuma iegādes posmiem. Notārs pārliecinās, ka pircējs un pārdevējs ir godprātīgi – lai līgumu noslēdz cilvēks, kam pieder īpašums un cilvēks, kas būs īpašnieks. Pastāv gadījumi, kuros pirkšanas-pārdošanas procesā iesaistītās vairākas puses – tādos gadījumos pie notāra nostiprinājuma līgumu paraksta nevis divi cilvēki, bet visas iesaistītās puses. Atkarībā no darījumā iesaistīto personu skaita, notāra apmeklējuma izmaksas var sasniegt aptuveni 150-200 eiro.

2. Profesionāļu neiesaistīšana mājas/dzīvokļa meklēšanas un iegādes procesā

nekustamais īpašums

Tā kā nekustamo īpašumu tirgus piedāvājums ir ļoti plašs, pircēji nereti saskaras ar grūtībām atrast piemērotāko īpašumu, kas atbilstu gan viņu vēlmēm, gan finansiālajām iespējām. Lai veiksmīgāk atrisinātu šo uzdevumu un izvairītos no krāpniecības, kā arī citiem iespējamiem riskiem, ir prātīgi piesaistīt profesionālu nekustamo īpašumu aģentu, kas noskaidros Jūsu vēlmes, vajadzības un iespējas un piemeklēs Jums atbilstošus dzīvokļus vai mājas piemērotās teritorijās. Parasti tiek atlasīti vismaz pieci vai seši piedāvājumi, lai Jūs no tiem varētu izvēlēties sev labāko un piemērotāko variantu.

Aģenta iesaiste iegādes procesā tāpat var būtiski samazināt laiku, kas tiek veltīts nekustamā īpašuma iegādei. Kad cilvēks rīkojas patstāvīgi, no mirkļa, kad tiek izvēlēts īpašums līdz mirklim, kad cilvēks kļūst par tā īpašnieku, var paiet pat vairāki mēneši. Lai process noritētu ātrāk, ieteicams vērsties pie nekustamā īpašuma aģenta, vienoties par darījuma nosacījumiem un nepieciešamības gadījumā iepazīties ar aizdevēja nosacījumiem. Tā kā nekustamo īpašumu aģents zina, kas jādara, viņš varēs sniegt Jums labāko padomu.

Ņemiet vērā – veltīt nekustamā īpašuma iegādei vairāk kā mēnesi laika ir pavisam adekvāti, jo tas ir vērtīgs un nozīmīgs pirkums, ko daļa cilvēku veic vien reizi mūžā. Nesteidzieties un vairākkārt pārliecinieties, ka izdarāt pareizo un labāko izvēli! Profesionāļu iesaistīšana garantēs sirdsmieru un to, ka viss norit droši.

3. Īpašuma iegāde, rūpīgi nepārbaudot tā tehnisko stāvokli

Īpašumā deklarēts nepiederošs iemītnieks vai, piemēram, īpašuma zemesgrāmatā ierakstīts īres līgums – šādus un vēl daudzus citus pārsteigumus var sagaidīt pircējs, ja pirms līguma noslēgšanas nav pārliecinājies par itin visiem apstākļiem. Iegādājoties nekustamo īpašumu, ir svarīgi izstrādāt saprotamu, atbilstošu un konkrētu pirkšanas-pārdošanas līgumu, kurā precīzi aprakstīti visu iesaistīto pušu (visbiežāk pircēja-pārdevēja) pienākumi un saistības un, galvenokārt – maksāšanas nosacījumi. 

Šī iemesla dēļ pircējam būtu obligāti jāpārzina dažādi līguma veidi:

Rokasnaudas līgums

Šis līgums nav obligāta prasība – tas kalpo kā garantija iesaistītajām pusēm. Likumā nav noteikts konkrēts rokasnaudas apmērs, taču visbiežāk tie ir 10–15% no kopējās īpašuma summas. Tā iesaistītā puse, kura pārdomā par nekustamā īpašuma iegādi vai pārdošanu, maksā (vai tieši saņem) otrai pusei rokasnaudu, par kuru vienojušies.

Pirkuma līgums

Pirkuma līgums ir nozīmīgs dokuments visām iesaistītajām pusēm. Ar šo līgumu cilvēki ikdienā nesastopas, tādēļ to ieteicams izskatīt pie jurista. Pirkuma līgums nav obligāti jāparaksta pie notāra, tomēr, pirms esat to parakstījis, vajadzētu rūpīgi pārbaudīt un precizēt norādīto informāciju. Pirkuma līgumā tiek atrunāti visi nozīmīgie aspekti – īpašuma apgrūtinājumi, piederošā zeme, deklarētie iedzīvotāji, īrnieki, utt.

Aizdevuma un hipotēkas līgumi

Aizdevuma un hipotēkas līgumus nekustamā īpašuma pircējs slēdz ar kredītdevēju, visbiežāk – banku. Šajos līgumos tiek noteikts aizdevuma termiņš un atmaksas noteikumi. Hipotēkas līgumu parasti slēdz reizē ar ar aizdevuma līgumu. Aizdevuma un hipotēkas līgumus var parakstīt arī reizē ar nekustamā īpašuma pirkuma līgumu, un ir būtiski saskaņot abu līgumu termiņus, respektīvi, īpašuma maksas un aizdevuma izsniegšanas termiņus.

Der zināt, ka šobrīd pieejamas arī alternatīvas hipotekārajam kredītam.

Darījuma konta līgums

Darījuma konta līgumu izmanto gadījumos, kad notiek iegādes darījumi. Iesaistītās puses to slēdz tad, ja pirkuma summu finansē banka. Izmantojot darījuma kontu, pārdevējs var nodrošināties, ka pircējam ir noteiktā naudas summa, taču pircējs var nodrošināties, ka nauda tiks pārskaitīta pārdevējam tikai tad, kad viņš oficiāli kļuvis par īpašnieku.

4. Īpašuma iegāde, rūpīgi nepārbaudot tā tehnisko stāvokli

īpašuma iegāde

Par spīti tam, ka nekustamais īpašums ir apjomīgs ieguldījums, pircēji to izvēlē nereti vadās pēc savām emocijām, kas var radīt vilšanos, apjaušot mājas vai dzīvokļa patieso stāvokli un vērtību. 

Lai samazinātu šo risku:

  • Īpašums ir kritiski jāizvērtē, īpaši pievēršot uzmanību tā tehniskajam stāvoklim. Jānoskaidro, vai tam nav nepieciešams remonts, kādā stāvoklī ir ēkas fasāde, jumts, elektroinstalācijas un kanalizācijas sistēmas. Ja kāds no minētajiem punktiem ir jāuzlabo, jārēķinās ar papildu investīcijām. 
  • Ieteicams pārbaudīt, kāda ir īpašuma vēsture, būvnieka reputācija, izmaksas par apsaimniekošanu, atrašanās vietas piemērotība u.tml.

5. Vieglprātīga attieksme pret kredītu mājokļa iegādei

Atvēliet laiku izpētei

Mūsdienās papildu finansējuma saņemšana nekustamā īpašuma pirkšanai ir pieejama dažādos veidos. Ņemot vērā to, ka kreditoru piedāvājumu klāsts ir plašs, pret īstā finanšu partnera atrašanu nedrīkst attiekties vieglprātīgi. Šīs saistības ietekmēs Jūs vairākus gadus, tāpat jāparedz, ka var rasties dažādi papildus izdevumi un neplānotas izmaksas. 

Apsveriet visas aizdevumu iespējas

Atcerieties, ka mūsdienās nekustamā īpašuma iegādei piemērots ne tikai hipotekārais kredīts, bet arī patēriņa kredīts mājoklim. Izvērtējiet, kurš aizdevējs piedāvā Jums piemērotākos kredīta nosacījumus un salīdziniet procentu likmes, lai izvēlētos izdevīgāko darījumu. Pievērsiet uzmanību tam, vai kreditors skaidri izklāstījis to, kādas ir kopējās kredīta izmaksas, piemēram, piemēram, kāda ir pakalpojuma un administrācijas maksa, un kā veidojas procentu likme, kas noteikta Jūsu aizdevumam.

Apzinieties savu ienākumu apjomu

Ņemiet vērā, ka kredīta saņemšanai ir nepieciešams atbilstošs ienākumu līmenis, kas ļauj atmaksāt kredītu veiksmīgi, kā arī pozitīva kredītvēsture. Vadoties pēc Jūsu kredītreitinga, aizdevējs aprēķina individuālu summu, kuru Jums var piedāvāt, kā arī piedāvā termiņu tā atmaksai. Pret aizņemšanos vienmēr izturieties atbildīgi, neatkarīgi no kredīta summas, kā arī izvērtējiet savas iespējas atmaksāt.

6. Nepārbauda, vai īpašumā kāds jau nav deklarējies

Lai arī tas, ka īpašumā, kuru Jūs esat iegādājies, ir deklarēta kāda persona, nerada nekādas saistības starp Jums un šo cilvēku, ir vēlams izvairīties no šādām situācijām. Lai to izdarītu, īpašuma iegādes dokumentu noformēšanas laikā ieteicams doties uz vietējo pašvaldību vai lūgt nekustamā īpašuma aģentam, ar kuru sadarbojaties, un pārbaudīt, kādas personas līdz šim deklarētas attiecīgajā adresē. 

Jāņem vērā, ka brīdī, kad dzīvoklim vai mājai ir noformēts jauns īpašnieks, šajā vietā deklarētajiem cilvēkiem vairs nav tiesiska pamata deklarēties konkrētajā īpašumā. Ja persona atsakās izdeklarēties, varat doties uz pašvaldību un lūgt anulēt šī cilvēka deklarēšanos attiecīgajā adresē.

Vai nepieciešams kredīts?

Piesakieties Avafin.lv!