Populāri mīti par elektroautomobiļiem

Atgriezties March 27, 2021

Ja apsverat domu par videi draudzīgāka pārvietošanās līdzekļa izvēli, elektro auto iegāde, iespējams, ir viens no variantiem, kuru izvēlēties. Pēdējo gadu laikā šo spēkratu attīstība ir notikusi ļoti strauji, un līdzi tam audzis arī pieprasījums pēc elektriskajiem automobiļiem. Taču nevar arī nepieminēt dažādus mītus un pieņēmumus, kas apvij šos izgudrojumus.

Turpinājumā aplūkosim populārākos mītus par elektriskajiem auto, un mēģināsim noskaidrot, vai tie ir patiesi.

Mīts nr.1: Elektriskās automašīnas baterijas mūžs ir salīdzinoši īss

Mūsdienās jauno elektrisko transportlīdzekļu ražotāji garantē, ka baterija spēs kalpot aptuveni astoņus gadus, jeb ar to varēs nobraukt 160 000 km.

Pēc tam baterijas kapacitāte varētu sarukt par 30%. Šis ir salīdzinoši ilgs kalpošanas laiks, ko nodrošina īpašās dzesēšanas tehnoloģijas un programmatūra, kas palīdz dzesēt akumulatoru un neļauj tam tikt pārlādētam vai pilnībā iztukšotam.

Mīts nr.2: Šādu transportlīdzekļu uzturēšana ir dārgāka

Tā nav taisnība. Elektro auto iegāde ir vērtīgs ieguldījums vairāku iemeslu dēļ, un viens no tiem ir ekspluatācijas izmaksas.

Elektriskie motori neprasa sarežģītu apkopi vai uzturēšanu. Tāpat der atcerēties, ka šāda veida transportlīdzekļos ir ievērojami mazāks detaļu skaits. Turklāt vairums šo detaļu mēdz būt pat lētākas, nekā standarta auto daļas. Un, protams, nav jāuztraucas par eļļu maiņu, filtriem un tamlīdzīgām lietām.

Tajā pašā laikā, protams, nedrīkst aizmirst par svarīgāko spēkrata daļu uzturēšanu – jānodrošina, ka bremzes, riepas, piekare, logu tīrītāji, gaisa kondicionieris un citas detaļas ir atbilstošā kārtībā. Taču, skatoties kopumā, uzturēšanas izmaksas ir zemākas.

Mīts nr. 3: Elektro automašīnas ir tik klusas, ka apdraud cilvēku un zvēru drošību

Daļa elektrisko mašīnu ir aprīkotas ar sava veida brīdināšanas sistēmu, kas palīdz citiem ceļa lietotājiem, piemēram, gājējiem vai riteņbraucējiem ātrāk pamanīt automobiļa tuvošanos. Tāpat, braucot ar ātrumu virs 20 km/h, šādas automašīnas rada nelielu, taču dzirdamu troksni uz ceļa.

Mīts nr. 4: Litija baterijas ir bīstamas un nav pasargātas no uguns ietekmes

Lai arī līdz šim ir dzirdēti daži gadījumi, kad elektriskās automašīnas aizdegas tieši to akumulatora dēļ, tās ir tikai pāris situācijas, kas, par laimi, tikušas ātri atrisinātas.

Mūsdienās elektrisko auto ražotāji īpaši rūpīgi raugās, lai viņu spēkratos iebūvētās baterijas atbilstu augstākajiem kvalitātes standartiem. Tās ir pārbaudītas iespaidīgos triecienu testos, kā arī baterijas ir ievietotas īpašā aizsargājošā struktūrā, kas vienlaikus pasargā no bojājumiem un regulē tās temperatūru. Šī sistēma ir izbūvēta tā, lai uguns briesmu gadījumā notiktu automātiska izslēgšanās.

Jāpiemin tas, ka automašīnas ar standarta dzinējiem arī ir aprīkotas ar viegli uzliesmojošām un bīstamām detaļām un materiāliem.

Mīts nr. 5: Elektrisko automobiļu uzlāde aizņem ilgu laiku

Šo aspektu ietekmē vairāki faktori, tajā skaitā baterijas izmērs – jo tā lielāka, jo ilgāks laiks nepieciešams uzlādei. Izmantojot 15A mājsaimniecības elektrotīklu, tādu nelielu elektrisko auto kā Nissan Leaf ar 24 kWh bateriju varēsiet uzlādēt aptuveni astoņās stundās. Savukārt Tesla S modelim ar 100 kWh akumulatoru pilnai uzlādei vajadzēs līdz pat 30 stundām. Vieglākais variants ir automašīnas pieslēgšana uzlādei nakts laikā, lai no rīta to varat izmantot.

Savukārt publiski pieejamās ātrās lādēšanas stacijas ļaus aptuveni 30 minūšu laikā iegūt pāris simtus kilometru.

Mīts nr. 6: Elektriskās automašīnas nedrīkst mazgāt

Ir daļa cilvēku, kas tic šim pieņēmumam. Lai arī, protams, elektrība un ūdens nav laba kombinācija, jāsaprot, ka šie spēkrati ir pilnībā droši, un tos ir atļauts mazgāt arī ziemā.

Kad elektro auto tiek ražoti, tos testē dažādos apstākļos, tajā skaitā, pārbauda ūdens izturību un drošību. Tāpēc par to nav jāuztraucas, un rūpēties par elektriskas automašīnas tīrību varat tāpat kā jebkura cita spēkrata gadījumā.

Arvien vairāk transportlīdzekļu lietotāju sāk pētīt informāciju par elektriskajām automašīnām, uzzinot, kā tās var samazināt ne tikai mūsu ietekmi uz vidi, bet arī ikdienas izmaksas, kas saistībā ar automobiļiem nereti ir visai iespaidīgas. Izvēloties dzīvesveidam atbilstošu auto, kredīts elektro auto iegādei var būt viens no risinājumiem, kas var palīdzēt nopirkt tieši tādu mašīnu, kas atbilst Jūsu vajadzībām un ļauj ietaupīt ilgtermiņā.