Nebanku kredīti – Kas tie ir un kādas ir priekšrocības?

Atgriezties 11 augusts, 2023

Lielāku un mazāku mērķu īstenošanai var noderēt aizdevums, kas ļauj aizņemties nepieciešamo naudas summu, to atmaksājot pakāpeniski, ilgākā laika posmā. Latvijā pieteikties aizdevumam piedāvā ne vien bankas, bet arī nebanku kredītdevēji.

Šobrīd nebanku kredīti Latvijā ir kļuvuši visai populāri. Ik gadu pieaug nebanku aizdevēju izsniegto aizdevumu īpatsvars, piemēram, 2022.gada 1.pusgadā nebanku sektora kreditēšanas pakalpojumu sniedzēji ar patērētājiem noslēdza 454,04 tūkst. jaunus darījumus (kas ir par 5,69% vairāk nekā 2021.gada 1.pusgadā). Turklāt no jauna izsniegto kredītu apmērs bija 311,37 milj. eiro (par 19,33% vairāk nekā gadu iepriekš) (avots: PTAC).

Taču daļa patērētāju aizvien nav pietiekami informēti un bīstās no vārdu salikuma “nebanku aizdevējs”, uztraucoties par savu datu un finanšu drošību. Šajā rakstā kliedēsim bažas un izskaidrosim, kas ir nebanku kredīts un nebanku kredītdevējs.

Kas ir nebanku aizdevēji?

Nebanku aizdevēji jeb nebanku kreditētāji ir kapitātsabiedrības, kuras saņēmušas speciālu atļauju (licenci) patērētāja kreditēšanas pakalpojumu sniegšanai.

Ministru kabineta noteikumos Nr.245 ir noteiktas prasības, kādām kapitālsabiedrībai jāatbilst, lai tā varētu saņemt šo licenci, kas kalpo kā nodrošinājums tam, ka nebanku aizdevējs darbojas saskaņā ar Latvijas likumdošanu.

Turklāt nebanku kreditētājiem Latvijā ir jāievēro tieši tādi paši kreditēšanas nosacījumi kā jebkurai bankai. Un patērētājus aizsargā Patērētāju tiesību aizsardzības likums, kurā ir noteikts, ka, piemēram, kredīta kopējās izmaksas nedrīkst pārsniegt 0,07% dienā no kredīta summas, kā arī ikvienam ir tiesības 14 dienu laikā atkāpties no kreditēšanas līguma. Līdz ar to patērētāji var justies drošāki un pasargāti.

Kas ir nebanku kredīts?

Nebanku kredīts ir naudas aizdevums privātpersonām, ko, kā norāda nosaukums, izsniedz nebanku kredītdevēji.

Ja pieņemts lēmums piešķirt nebanku kredītu un kredītņēmējs ir piekritis kreditētāja izteiktajam piedāvājumam, līguma nosacījumiem un parakstījis līgumu, nauda pāris minūšu līdz dažu dienu laikā tiek ieskaitīta kredītņēmēja bankas kontā.

sieviete aizņemas kredītu

Nebanku kredītu veidi

Ir 3 galvenie nebanku kredītu veidi.

Ātrie kredīti

Viens no pieprasītākajiem nebanku aizdevēju piedāvājumiem ir bijis ātrais kredīts vai SMS kredīts. Tas ļāva aizņemties nelielas naudas summas uz īsiem termiņiem, turklāt naudas līdzekļus savā kontā saņemt aptuveni 15 minūšu laikā.

Pēdējos gados gan samazinājies Latvijas kreditēšanas iestāžu skaits, kas piedāvā tādus aizdevumus kā ātrie kredīti. Tas saistīts ar normatīvo aktu izmaiņām, aizdevēja pienākumu veikt atbildīgāku potenciālā kredītņēmēja izvērtēšanu, kredīta devēju aizliegumu slēgt kreditēšanas līgumus laikā no plkst.23.00 līdz 7.00 un citām izmaiņām. 

Patēriņa kredīti

Populārs nebanku kredīts, kas, šķiet, sācis aizstāt ātro kredītu, ir patēriņa aizdevums jeb patēriņa kredīts. Atšķirībā no bankām, kas arī piedāvā pieteikties patēriņa kredītam, nebanku aizdevēju galvenā priekšrocība ir ērta kredīta noformēšana, ātra pieteikuma izskatīšana un naudas līdzekļu saņemšana bankas kontā.

Patēriņa kredīta gadījumā iespējams pieteikties lielākām naudas summām, nekā, piemēram, tas ir ar ātrajiem kredītiem. Un arī šo kredītu iespējams izlietot dažādiem mērķiem.

Kredītlīnijas

Kredītlīnija ir aizdevums ar noteiktu pieejamās naudas summas limitu. Ilgu laiku kredītlīnijas bija banku pakalpojumu klāstā, bet šobrīd tās piedāvā arī nebanku aizdevēji. 

Noformējot kredītlīniju, klientam tiek piešķirta kredītlīnijas apjoms jeb konkrēta summa, kuru viņš var tērēt. Taču, ja, piemēram, klientam nepieciešama vien daļa no šīs summas, viņš to jebkurā laikā var saņemt savā bankas kontā, un procentus maksāt tikai par izmantoto naudas summu, nevis visu kredītlīnijas piešķirto apjomu.

Kāda ir atšķirība starp banku un nebanku kredītdevējiem?

banku kredīts

“Kredīts” lielākoties saistījies ar banku piedāvātajiem pakalpojumiem, taču, kā noskaidrojām, pēdējos gados arvien lielāku uzmanību gūst nebanku kreditēšanas nozare, un tam ir vairāki iemesli.

Nebanku kredīta priekšrocības

Mazākas aizdevuma summas uz īsāku atmaksas termiņu

Viena no galvenajām atšķirībām starp banku un nebanku kredītiem ir aizdevuma summa un atmaksas termiņš. Banku piedāvātie aizdevumi bieži vien ir apjomīgāki un uz ilgāku termiņu.

Savukārt nebanku aizdevumi nereti ir ar mazāku aizdevuma summu, piemēram, līdz 10 000 eiro, un īsāku kredīta atmaksas termiņu, piemēram, 60 mēnešiem jeb 5 gadiem.

Kredīts dažādiem mērķiem

Bankas bieži vien piedāvā kredītus ar jau noteiktu naudas tērēšanas mērķi, piemēram, hipotekāro kredītu, kas paredzēts mājokļa iegādei, studiju vai studējošā kredītu.

Savukārt nebanku kreditētāju piedāvāto kredītu var izmantot dažādu vajadzību īstenošanai. Piemēram, 2014.-2015.gadā puse jeb 51% paņemto patēriņa kredītu tika ieguldīti mājokļa remontam vai auto iegādei.

aizņemties mājokļa iekārtošanai

Nebanku kredītdevēju naudas aizdevums var tikt izmantots arī citiem mērķiem, tostarp sadzīves tehnikas, mēbeļu iegādei, dažādu izglītojošu apmācību un kursu segšanai, portatīvā datora vai citas mājas biroja tehnikas iegādei, spoguļkameras, ģitāras iegādei, auto remontam un citam.

Noformējot nebanku naudas aizdevumu, Jums netiks jautāts mērķis, kam kredīts tiks izmantots. Taču ņemiet vērā, ka naudas summa nav paredzēta finansiālo problēmu risināšanai, piemēram, ikmēneša rēķinu apmaksai, bet gan plānotu pirkumu apmaksai, lielāku mērķu sasniegšanai.

Finanšu līdzekļus varat izmantot gan kā papildu līdzekļus jau iekrātajai summai, gan pilna pirkuma apmaksai.

Ātrāka atbilde par kredīta piešķiršanu

Ņemot vērā, ka piedāvātie banku aizdevumi ir apjomīgāki un tiek izsniegti uz ilgāku termiņu, pieteikuma izskatīšanai nepieciešams vairāk laika (līdz dažām darba dienām). Savukārt nebanku kredīta noformēšana nav tik sarežģīta un laikietilpīga. 

Un, lai arī Patērētāju tiesību aizsardzības likumā noteikts, ka patērētāja kreditēšanas līgumu aizliegts noslēgt laikā no pulksten 23.00 līdz 7.00, atbildi par kredīta piešķiršanu no nebanku kreditētāja visbiežāk saņemsiet ātrāk nekā no bankas. Tas saistīts ar to, ka nebanku kredītdevēji bieži vien strādā arī brīvdienās. Visbiežāk Jūsu kredīta pieteikumu bankas apstrādās dažu darba dienu laikā, bet nebanku kreditētājs – vienas darba dienas laikā.

Pateicoties mūsu ātrajai kredītrisku novērtēšanas sistēmai un viedo datu analīzei, kas integrēta AvaFin mājas lapā, pie mums atbildi par kredīta piešķiršanu un individuālu kredīta piedāvājumu saņemsiet aptuveni 15 minūšu laikā mūsu darba laika ietvaros (strādājam arī brīvdienās).

Atmaksas process ir pārskatāms un vienkāršs

Kā norādīts Patērētāju tiesību aizsardzības likuma 8.pantā, “kredītu atmaksā pa daļām proporcionāli līguma termiņam, kā arī procentu un pamatsummas apmēram ne retāk kā reizi mēnesī”. 

Ja patēriņa kredīts ir noformēts Avafin.lv, Jūs jebkurā brīdī varat pieslēgties savam klienta profilam, lai ērti apskatītu atmaksas grafiku, ikmēneša maksājuma apmēru, atlikušo kredīta summu un ikmēneša atmaksas datumu.

Lai veiktu kredīta atmaksu, Jums jāpārskaita noteiktā summa uz kādu no mūsu bankas kontiem. Vairāk par kredīta atmaksas procesu pie AvaFin lasiet https://www.avafin.lv/jautajumi-un-atbildes.

Atmaksājot kredītu pirms termiņa iespējams samazināt procentu maksājumus

Pastāv uzskats, ka atmaksāt kredītu pirms termiņa nav iespējams vai arī tas nav izdevīgi. Taču tā nav. Patērētājiem ir tiesības jebkurā laikā pilnīgi vai daļēji atmaksāt kredītu pirms patērētāja kreditēšanas līgumā noteiktā termiņa. 

Arī Avafin.lv klientiem piedāvā atmaksāt daļu vai visu kredīta summu pirms termiņa, tādējādi samazinot kopējās kredīta izmaksas, ietaupot arī uz procentu maksājumiem.

Pirms tam gan ieteicams vispirms sazināties ar aizdevēju un noskaidrot pirmstermiņa atmaksas norises kārtību.

Noformēt kredītu var arī ar mazākiem ienākumiem

Noformējot aizdevumu nozīme ir ne tikai Jūsu ienākumu apjomam, bet arī regularitātei. Ienākumu apjoms vairāk ietekmē pieejamo kredīta summu, jo kredītdevējs izvērtē to, lai Jūsu iespējas atmaksāt aizdevumu nebūtu ierobežotas.

Ja gadījumā Jums ir mazāki ienākumi, kredītdevējs var Jums piedāvāt garāku atmaksas termiņu, lai mēnesī maksājumā summa būtu atbilstošāka Jūsu ienākumu apmēram un Jūs spētu atmaksāt aizdevumu. Tieši tādēļ, piesakoties kredītam, katra situācija tiek izvērtēta un izskatīta individuāli.

Nav nepieciešama ķīla vai galvotājs

Lai saņemtu aizdevumu pie nebanku kreditētāja, nav nepieciešama ķīla vai galvotājs (šeit lasiet par kredītu pret ķīlu).

Kā kredīta nodrošinājums šajā gadījumā tiek izmantoti personas (kredīta ņēmēja) ienākumi.

Pieteikšanās un pieteikuma izskatīšana notiek attālināti

Lai pieteiktos nebanku kredītiem Latvijā, Jums nav jāierodas kredītiestādē. Kredīta noformēšana notiek attālināti. Arī atbildi jeb lēmumu par kredīta piešķiršanu saņemsiet internetā un līgumu varēsiet parakstīt attālināti.

Tiesības atteikties no līguma 14 dienu laikā

AvaFin saviem klientiem piedāvā iespēju 5 dienas apdomāt līguma nosacījumus, pirms līgumu parakstīt. Proti, piesakoties aizdevumam un reģistrējoties Avafin.lv, Jums tiks sagatavots individuāls kredīta piedāvājums, kuru vēl 5 dienas varēsiet apdomāt. 

Ja līgumu būsiet parakstījis, Jums kā patērētājam vēl būs tiesības atteikties no kreditēšanas līguma 14 dienu laikā, turklāt nesniedzot nekādu pamatojumu. 

Nebanku kredīti var būt noderīgi dažādās situācijās, taču pirms pieteikšanās ir svarīgi atbildīgi izvērtēt savu maksātspēju un apzināties jau esošās kredītsaistības!

Vai vēlaties saņemt patēriņa kredītu?

Piesakieties!