Papildu darbs: 10 idejas, kā piepelnīties

Atgriezties June 19, 2020

Ikvienam cilvēkam ir savi sapņi, ieceres un vajadzības. Lai šīs vajadzības apmierinātu, dodamies uz darbu, kur pelnām naudu, par ko iegādāties dažādas preces un pakalpojumus. Taču, ko darīt, ja ar esošajiem ienākumiem nepietiek, lai piepildītu kādu ieceri vai atrisinātu steidzamu problēmu, bet darba devējs nedod algas pielikumu? Tad nepieciešams meklēt alternatīvas, kā piepelnīties.

Turpinājumā apkopotas desmit idejas, kā gūt papildu peļņu.

Pārdodiet nevajadzīgās lietas

Pirms nonākam pie tādām peļņas iespējām, kā papildus darbs, ir vērts padomāt, kā gūt ienākumus, netērējot pārāk daudz laika un pūļu. Viens no mūsdienīgiem naudas pelnīšanas veidiem ir nevajadzīgo mantu pārdošana.

Pārdot iespējams teju visu – sākot ar apģērbiem, apaviem un aksesuāriem, beidzot ar sadzīves tehniku, mēbelēm, tehnoloģijām, traukiem, velosipēdiem, beidzot ar kosmētiku un matračiem.

Labā stāvoklī esošas lietas, kuras Jums nav vajadzīgas, būs vieglāk pārdot sociālajos tīklos, ievietojot sludinājumu vietējās interešu grupās vai savā profilā. Tāpat pieejami arī sludinājumu portāli, kurus izmantot šim mērķim, piemēram, ss.com, andelemandele.lv, atverskapi.lv un daudzi citi.

Vāciet dabas veltes

Vasara mūs lutina ne tikai ar silto laiku, bet arī dažādām dabas veltēm, kas pieejamas mežos un purvos. Ja Jūs nebaida darbs dabā, ilgstoša atrašanās mežā un darbs ar rokām, tad aveņu, zemeņu, melleņu, brūkleņu, dzērveņu un, protams, sēņu lasīšana ir viens no veidiem, kā vasaras sezonā varat gūt papildu peļņu. Atliek tikai atrast vietas, kur meža veltes pieņem.

Piestrādājiet par satura autoru vai tulku

Izplatīts veids, kā mūsdienās gūt papildu peļņu, ir satura veidošana un tulkošana dažādām mājaslapām, blogiem un citiem mērķiem. Ja uzskatāt, ka Jūsu valodu prasmes ir pietiekoši labas, iespējams, ir vērts apsvērt šāda veida darbu, turklāt darbs visbiežāk notiek no mājām. Ar laiku varat pat sākt domāt par uzņēmējdarbību.

Tāpat nereti tiek meklēti arī subtitru tulkotāji, informācijas ievadīšanas speciālisti un produktu aprakstu veidotāji interneta veikaliem.

Veiciet uzkopšanas darbus

Ja fizisks darbs Jūs nebaida, uzkopšanas darbi gan privātmājās, gan birojos un citviet bieži vien ir viegli pieejama papildu darba iespēja, ko var apvienot arī ar citiem darbiem, jo parasti jāveic vai nu vakaros, vai arī agri no rīta. Taču jārēķinās, ka šis darbs prasa fizisku izturību, tādēļ der apsvērt, vai būsiet spējīgi to izturēt, apvienojot ar vēl vienu darbu.

Pieskatiet, staidziniet kaķus un suņus

Būšana par suņu, kaķu vai kādu citu mājdzīvnieku “auklīti” nav nekas jauns, un mūsdienās šo iespēju piedāvā daudzviet, it īpaši, pilsētās, kur saimnieki ilgstoši nedrīkst atstāt savus mīluļus vienus pašus. Ja Jums patīk dzīvnieki, un labi ar tiem spējat saprasties, kā arī Jums ir pietiekami daudz brīva laika, ir vērts izmantot šo iespēju, lai apvienotu patīkamo ar lietderīgo – mīlestību pret dzīvniekiem un vēlmi gūt papildu ienākumus. 

Piegādājiet ēdienu

Vēl viens mūsdienīgs papildu darbs, ko visbiežāk izmanto cilvēki, kas dzīvo pilsētās. Strādāt par kurjeru nav vienkārši, jo pasūtījumi jānogādā laikā, kā arī jāievēro noteikumi, esot ceļā, piemēram, ar velosipēdu. Taču vienlaikus šī ir arī iespēja uzlabot fizisko formu, jo dienā nākas mērot diezgan lielu attālumu.

Radiet mākslas darbus, rokdarbus

Ja Jūsu talants ir rokdarbi vai māksla, šis ir variants, kuru apsvērt, domājot par papildu peļņas iespējām. Gan sociālajos medijos, gan tādās platformās kā Etsy.com nereti gadās novērot to, ka cilvēki piedāvā iegādāties pašu radītus aksesuārus, rotas, zīmējumus un pat apsveikumu kartiņas vai ielūgumus. Iespējams, tieši pašu gatavots ielūgums uz svētkiem var būt Jūsu reklāma?

Kļūstiet par aukli

Būt par auklīti nenozīmē tikai spēt lieliski saprasties ar bērniem. Mūsdienās labai auklītei būtu nepieciešams arī sertifikāts, kas apstiprina personas atbilstību aukles lomai. Viens no kritērijiem sertifikāta iegūšanai ir kursu pabeigšana, tāpat jāprot sniegt pirmo palīdzību. Protams, ja Jūsu draugu, radu vai paziņu vidū ir ģimenes, kas uzticētu Jums sava bērna auklēšanu, šī ir izdevīga iespēja, taču, ja vēlaties to darīt pareizi, vispirms iegūstiet aukles sertifikātu

Izīrējiet telpas

Ja Jūsu mājoklis bieži vien ir daļēji vai pilnībā tukšs, Jūs varat gūt papildu ienākumus, izīrējot telpas, piemēram, ceļotājiem, studentiem vai vienkārši kādam, kuram nepieciešama dzīvojamā telpa uz konkrētu laika periodu. Taču nedrīkst aizmirst izveidot oficiālu īres līgumu, reģistrēt šo darījumu Valsts ieņēmumu dienestā un veikt nepieciešamos maksājumus.

Kļūstiet par privātskolotāju

Ja esat zinoši un spējīgi kādā jomā, piemēram, matemātikā, protat kādu valodu, spēlējat instrumentu vai esat ieguvuši citas prasmes, kurās jūtaties pārliecinoši, šī var būt Jūsu atslēga uz papildu peļņu. Bieži vien cilvēki meklē iespējas, kā apgūt, piemēram, ģitārspēli, uzlabot angļu vai citas valodas prasmes un gūt labākas atzīmes kādā mācību priekšmetā. Izmantojiet savu talantu, lai palīdzētu citiem!

Tāpat atcerieties, ka arī Jums papildināt savas zināšanas ir vērtīgi. Un tam var noderēt kredīts studijām vai citām apmācībām. Pirms tam gan izvērtējiet savas iespējas to atmaksāt!

Vai vēlaties pieteikties aizdevumam?

Ar AvaFin tas ir ērti!