Saules paneļi: Veids, kā ražot savu elektroenerģiju un būtiski ietaupīt

Atgriezties 24 janvāris, 2022

Saules paneļi kļūst arvien populārāki, īpaši šobrīd, kad jūtams elektroenerģijas cenu kāpums. Kā norāda solenergo.lv, “starojums, ko saņem Zemes virsma, tūkstošiem reižu pārsniedz enerģijas pieprasījumu pasaulē”. Turklāt šāda enerģijas ražošana ir nekaitīga videi, jo nerada emisijas un atkritumus, tā ir neizsmeļama un bezmaksas, tādēļ saules paneļi var kļūt par ļoti labu investīciju.

Šajā rakstā pastāstīsim vairāk par to, kas ir saules paneļi, kā tie tiek uzstādīti, kādi ir to veidi un citu noderīgu informāciju, lai arī Jūs varētu izvērtēt to nepieciešamību un izdevīgumu.

Kas ir saules baterija un kā tā strādā?

Saules baterija ir mikroģenerators saules enerģijas tiešai pārvēršanai elektroenerģijā. Tā galvenokārt sastāv no silīcija fotoelementiem, kas būtībā ir lielas pusvadītāju diodes. Bateriju jauda ir atkarīga no to izmēra, bet vidēji viena saules bateriju paneļa jauda svārstās no 150-300W.

Visbiežāk tiek uzstādīti saules mikroģeneratori jeb saules fotovoltu paneļu ar jaudu līdz 11,1 kW. Savukārt, lai uzstādītu iekārtu ar lielāku jaudu, nepieciešama Ekonomikas ministrijas atļauja. Vairāk lasiet noteikumos. Bet mājsaimniecībām lielāka iekārta reti būs nepieciešama.

Saules baterijas novieto uz ēku jumtiem, fasādēm vai zemes. Savukārt ēkas iekšpusē uzstāda strāvas pārveidotāju jeb invertoru, kas ir kā vadības un kontroles iekārta, kas saules baterijas saražoto līdzstrāvu pārveido maiņstrāvā, lai to varētu izmantot patērētājam izmantojamā enerģijas formā.

Saules paneļu darbību lietotājs var redzēt reālajā laikā, proti, varat redzēt to elektrības jaudu, ko inventors tajā brīdī saražo.

Saules bateriju sistēmu veidi

saules paneļu uzstādīšana

Lai saņemtu enerģiju no saules, bez šaubām ir nepieciešama dienas gaisma, bet, lai saņemtu elektroenerģiju arī vakarā un naktī, ir jāpadomā par saules bateriju sistēmu, kuru izvēlēties.

Ir divu veidu saules bateriju sistēmas – autonomā sistēma un kombinētā sistēma:

  1. Autonomā sistēma darbojas patstāvīgi un nav saistīta ar citu enerģijas avotu. Šajā gadījumā elektroenerģiju mājoklī pilnībā nodrošina saules paneļi, un ir pilnīga neatkarība no, piemēram, elektropiegādātāja, jo tāds vienkārši nav nepieciešams. Dienas laikā saražotā enerģija tiek gan patērēta vajadzīgajam, gan arī uzkrāta akumulatorā, lai to varētu izmantot, piemēram, vakara stundās, tādējādi nodrošinot, ka elektrība mājoklī ir visu laiku. Taču jārēķinās, ka akumulators ir dārgs, maksājot teju tikpat, cik paši saules paneļi un to uzstādīšana, un lielai daļai mājsaimniecību šāda sistēma nebūs izdevīga.
  2. Kombinētā sistēma, savukārt, nozīmē, ka saules paneļus izmantojat kā pamata enerģijas avotu dienas laikā, bet, kad tas nepieciešams (kad trūkst saules), varat pārslēgties uz citu avotu, kas sauli aizstāj. Lai arī kombinētā sistēma izklausās visai sarežģīta, tā patiesībā nav. Šajā gadījumā nav akumulatora, kurā uzkrātos pa dienu saražotā elektroenerģija, tādēļ, lai elektrību saņemtu arī nakts stundās, nepieciešama pieslēgšanās centrālajam elektroenerģijas tīklam. Tas nozīmē, ka katru mēnesi turpināsiet saņemt elektrības rēķinu, taču tas būs daudz mazāks, jo elektrību no tīkla izmantosiet tikai vakara stundās, un vakarā elektrības biržas cenas ir zemākas nekā pa dienu. Tāpat, pateicoties Latvijā ieviestajai NETO uzskaitei, daļu Jūsu saules paneļu pa dienu saražotās un neizmantotās enerģijas varēsiet pat pārdot (par biržas cenām), tādējādi vēl vairāk samazinot elektrības rēķinu. Galu galā mēneša beigās elektrības rēķins, piemēram, vasarā, var būt vien daži eiro.

Vai pievienoties kopējam tīklam vai izmantot akumulatoru?

Ja Jums ir liels elektrības patēriņš gaišajā dienas laikā un īpaši vasarā, tad visu saražoto elektrību varēsiet izmantot pašpatēriņā, tādējādi sedzot citkārt esošo elektrības rēķinu. Tomēr, ja elektrības patēriņš dienas laikā ir salīdzinoši mazs, tad varat izmantot Latvijā ieviesto NETO uzskaiti. Tas nozīmē, ka varēsiet atdot daļu saražotās elektrības kopējā elektroenerģijas sistēmā, pārdodot par tā brīža aktuālo tirgus cenu, un laikā, kad tas būs nepieciešams, piemēram, naktī vai ziemā, to atkal ņemt no tīkla.

Ja izvēlēsieties pievienoties kopējam tīklam, tad, uzstādot saules paneļus, AS “Sadales tīkls” Jums uzliks skaitītāju, kas uzskaitīs gan no tīkla saņemto, gan arī tīklā nodoto enerģiju. Šajā gadījumā bez pievadītā AS “Sadales tīkls” sprieguma, saules baterijas atsevišķi nedarbosies. Tas nozīmē, ka nevarēsiet ieslēgt gaismu naktī, ja pēkšņi būsiet pārtraucis sadarbību ar “Sadales tīklu”.

Lai saules baterijas darbotos atsevišķi, Jums jāizmanto akumulācijas iekārtas, kas, kā jau minēts, ir papildu izdevumi.

Kam piemēroti saules paneļi un kad tie atmaksāsies?

Saules paneļi būs īpaši piemēroti un atmaksāsies, ja ir lielāks elektroenerģijas patēriņš, īpaši dienas laikā. Piemēram, ja savā privātmājā pa dienu darbojaties garāžā, elektriskajā krāsnī gatavojat ēdienu vai darāt ko citu, kam vajadzīga elektrība.

Savukārt, ja elektrību izmantojat vien vakarā, jāizvērtē, vai no saules paneļiem būs jēga. Saules baterijas bieži vien uzstāda, jo tā ir iespēja ietaupīt uz elektrības rēķina, līdz ar to investīcijas atmaksājas, bet, ja bateriju saražoto enerģiju neviens nepatērē, tad arī nav kam atmaksāties.

Ja izvēlaties par labu saules baterijām, un izvēlaties kombinēto sistēmu, kad saules paneļu saražoto enerģiju nododat kopējā tīklā, tad tas atmaksāsies aptuveni 25 gadu laikā, savukārt, ja enerģiju efektīvi izmantosiet savām vajadzībām (dienas laikā), tad saules bateriju uzstādīšana atmaksāsies ātrāk, aptuveni 7 gadu laikā.

Ieguvumi

17% Latvijas iedzīvotāju tuvāko gadu laikā apsver savā mājsaimniecībā uzstādīt saules paneļus (mikroģeneratorus), lai ražotu elektroenerģiju pašpatēriņam, liecina AS “Sadales tīkls” sadarbībā ar pētījumu centru “Kantas” veiktās aptaujas dati. Savukārt 2% aptaujāto norādījuši, ka saules paneļus savā īpašumā jau ir uzstādījuši.

Vairums aptaujāto atzina, ka uzstādīt saules paneļus rosina iespēja ietaupīt ilgtermiņā, bet katrs otrais minēja, ka šādi vēlas sevi pasargāt no neplānotiem elektroenerģijas cenas lēcieniem brīvajā tirgū. Tāpat izskanēja tādi iemesli, kā rūpes par vidi un iešana līdzi laikam. Un šie visi ir lieliski saules paneļu izmantošanas ieguvumi.

Apkopojot:

  • Mazāki elektrības izdevumi, kas nebūs atkarīgi no iespējamā elektroenerģijas cenu kāpuma nākotnē
  • Lielāka neatkarība no elektrības piegādātājiem, jo pats kļūstiet par elektroenerģijas ražotāju
  • Videi draudzīgs ieguldījums
  • Mājokļa vērtības pieaugums
  • Garantijas laiks (vidēji 15 gadi) un iespēja sadarboties ar kvalificētiem speciālistiem

Vai Latvijā ir pietiekami daudz saules, lai no tās ražotu elektroenerģiju?

Lai arī tiešās saules starojums Latvijā šķietami nav redzams bieži, apgalvojums, ka Latvijā nav pietiekami daudz saules drīzāk ir mīts.

“Enerģijas ražošana tiek realizēta, izmantojot saules radiāciju. Francijā un Itālijā paneļu efektivitāte vidēji ir 1100 kWh/kW gadā, savukārt Baltijas valstīs tas ir ap 900-1000 kWh/kW gadā,” skaidro Laila Zemīte, RTU Elektrotehnikas un vides inženierzinātņu fakultātes Enerģētikas institūta vadošā pētniece.

Un tā kā saules paneļi ražo enerģiju, izmantojot saules radiāciju (tās līmenis Latvijā ir līdzīgs ar Dāniju), tostarp no izkliedētā starojuma, Latvijā saules enerģijas izmantošana ir efektīva un ekonomiski pamatota.

Latvijā viens kvadrātmetrs virsmas no saules saņem vidēji 900- 1200 kWh gadā.

Is It Possible to Obtain More Energy from Solar DH Field? Interpretation of Solar DH System Data - Scientific Figure on ResearchGate. Available from: https://www.researchgate.net/figure/Global-irradiation-in-Latvia-14_fig1_357438036 [accessed 24 Jan, 2022]
Fig 1. Global irradiation in Latvia [14]. https://www.researchgate.net/figure/Global-irradiation-in-Latvia-14_fig1_357438036

Saules paneļu uzstādīšana

Pirms saules paneļu uzstādīšanas jāveic izpēte, lai izvērtētu līdzšinējo elektroenerģijas patēriņu gan katrā diennakts stundā, gan arī gada griezumā. Tas nepieciešams, lai, pirmām kārtām, saprastu, vai saules paneļi Jūsu gadījumā atmaksāsies (un cik ilgā laikā), un otrām kārtām – lai izvēlētos starp pievienošanos kopējam tīklam un akumulatora iegādi. Ideālā gadījumā vajadzētu patērēt visus 100% saules paneļu saražoto un tad, ja pietrūkst, piepirkt klāt.

Jāizvēlas tehnoloģijas un to uzstādāmā jauda. Jo mazākas jaudas iekārta tiks uzstādīta, jo īsākā laikā tā atpelnīsies, taču ekonomiskais ieguvums arī būs mazāks, un otrādi.

Pēc tam jau var sākt izvēlēties konkrētu saules paneļu komplektu – invertoru un pašus paneļus. Pirms iegādes gan pārliecinieties, vai izvēlētais ir iekļauts “Sadales tīklu” atzīto invertoru sarakstā, ja plānojat pievienoties kopējam tīklam.

Paša mikroģeneratora uzstādīšana un invertora regulēšana jāuztic speciālistiem, jo svarīgi izvērtēt, vai jumta konstrukcija tam vispār būs piemērota un droša, kā arī kāds būs to pareizais novietošanas leņķis, lai saules stari kristu pēc iespējas perpendikulāri, tādējādi nodrošinot maksimālu efektivitāti. Tāpat speciālisti veiks rūpīgākus aprēķinus un ieteiks piemērotāko sistēmu, kā arī pratīs izvērtēt iespējamo paneļu atrašanās vietu.

Pati uzstādīšana aizņem vien pāris dienas – tiek uzskrūvēti paneļi, uzstādīts invertors, un sistēma sāk darboties.

Labi speciālisti palīdzēs katrā no posmiem un veiks arī rūpīgus aprēķinus piemērotākās sistēmas izvēlē, lai uzstādītā sistēma nebūtu dārgāka, nekā Jūs patērējat. Tādēļ, izvēloties uzņēmumu, pie kā vērsties, pievērsiet uzmanību, kādas konsultācijas speciālisti sniedz, īpaši, ja pats nevēlaties veikt izpēti un aprēķinus.

Vai ir jāsaņem atļauja saules paneļu uzstādīšanai?

saules sistēmas uzstādīšanas cena

Īpašas atļaujas saules paneļu uzstādītājam, ja elektroenerģijas ražošanas jauda būs līdz 11,1 kW, nav jāsaņem, bet, ja pievienosieties elektroenerģijas pārvades vai sadales sistēmai, ir jāvēršas ar iesniegumu pie sadales sistēmas operatora, piemēram, AS “Sadales tīkls”, atbilstoši “Sistēmas pieslēguma noteikumi elektroenerģijas ražotājiem” noteiktajai kārtībai. Saskaņojums aizņem vidēji piecas dienas. Taču, atkarībā no uzņēmuma, pie kā vērsīsieties, lai iegādātos un uzstādītu saules paneļus, šo jautājumu var sakārtot uzņēmuma pārstāvji.

Saules paneļu cena

Saules paneļu cenas atkarīgas no energopatēriņa, paneļu jaudas, ražotāja, pārdevēja, tāpat arī no saules paneļu uzstādīšanas vietas, jumta slīpuma, uzstādīšanas virziena.

Sākotnēji saprast Jūsu jau esošo patēriņu ir svarīgi, jo uzstādīt vairāk paneļu, nekā nepieciešams, tādējādi ražojot arī vairāk elektrības, nekā patērējat, nav nepieciešams un arī nebūs izdevīgi. Turklāt, ja redzēsiet, ka jaudas ir par maz, jebkurā laikā varēsiet uzstādīt papildu paneļus.

Ja izmantosiet NETO uzskaiti, pievienojoties kopējā elektroenerģijas sistēmā, turpināsiet saņemt rēķinu, kas ik mēnesi būs jāapmaksā, taču tas būs mazāks par jau esošo. Piemēram, dienas laikā, kad spīd saule un tiek ražota elektrība, neiztērēto varēsiet pārdot par dienas biržas cenām, bet vakarā, ja pašam vajadzēs vairāk elektrības, to atkal varēsiet iegādāties. Mēneša beigās saņemsiet rēķinu par šo starpību. Vasarā var būt jāmaksā vien daži eiro, bet ziemā rēķins var būt arī lielāks, ja vairāk izmantosiet elektrību vakara stundās, taču arī tad rēķins būs mazāks, nekā esošais. Rēķinā izmaksas veidos arī OIK (šeit gan būs iespēja ietaupīt), “Sadales tīkla” pakalpojums un arī maksa par pieslēgumu.

Bet, ja esat nolēmis uzstādīt akumulatoru sistēmu, lai dienā nepatērētā enerģija tiktu uzkrāta un to varētu izmantot arī vakarā, tad jārēķinās ar lielākām izmaksām, kas var prasīt pat teju tādas pašas investīcijas kā pati saules paneļu sistēma, līdz ar to šīs investīcijas atmaksāsies daudz ilgākā laika posmā, tāpēc, ja vien aktīvi neizmantojat elektrību naktīs, NETO uzskaite sistēma Jums varētu būt piemērotāka.

Konkrētas izmaksas par saules paneļu sistēmu un to uzstādīšanu variē, jo, kā minēts, tas atkarīgs no vairākiem faktoriem.

Šajā piemērā privātmājas īpašnieks uzstādīja 15 saules paneļu ar 280W jaudu. Pēc gada tika uzstādīti vēl 15 saules paneļi, tātad kopā – 30. Četru cilvēku mājsaimniecība gada griezumā patērēja vidēji 8400 kWh, kas ir aptuveni 700 kWh mēnesī. Sākotnējās investīcijas ar visu uzstādīšanu, atļaujām un nodošanu ekspluatācijā bijušas 6500 eiro, bet tās atpelnīsies aptuveni 10 gadu laikā.

Šobrīd aptuvenās izmaksas, lai saražotu ap 3000 kWh gadā ir no 4500 eiro; lai saražotu no 5800 kWh – no 6000 eiro, no 8800 kWh – no 7500 eiro. Jāņem vērā, ka, augot pieprasījumam, paaugstinās arī cenas.

Saules paneļu kredīts

Avafin.lv piedāvā izdevīgus finansēšanas nosacījumus saules paneļu iegādei. Pieejams mājokļa kredīts.

Tādējādi ar patēriņa kredīta palīdzību varat saņemt finanšu līdzekļus saules paneļu iegādei un uzstādīšanai uzreiz, bet atmaksāt pamazām (līdz pat 6 gadiem), atbilstoši ikmēneša maksājumu grafikam. Līdz ar to, maksājot, piemēram, 100 eiro mēnesī, dažu gadu laikā atmaksāsiet savu saules paneļu sistēmu un neradīsiet tik lielu robu savā maciņā, kā norēķinoties par saules paneļu sistēmu uzreiz, no sava budžeta maksājot vairākus tūkstošus eiro. Lasiet arī rakstu par to, kā pareizi laistīt dārzu karstā laikā.

Vai vēlaties saņemt patēriņa kredītu?

Piesakieties!