Ilgtermiņa aizdevums internetā – vai Jums piemērots?

Atgriezties 7 marts, 2024

Mūsu finansiālās vajadzības pieprasa dažādus risinājumus gadījumos, ja iekrājumus neesam izveidojuši. Naudas kredīts – aizdevums var būt atbalsts mērķu īstenošanā, tomēr ir būtiski izprast atšķirību starp dažādiem kredītu veidiem. 

Šajā rakstā noskaidrosim, kas ir ilgtermiņa aizdevums, kā tas darbojas, kādas ir tā priekšrocības un trūkumi, kritēriji aizdevuma saņemšanai, kā arī apskatīsim citus būtiskus aspektus, lai palīdzētu Jums gūt priekšstatu un pieņemt informētu lēmumu. 

Kas ir ilgtermiņa aizdevums?

ilgtermiņa aizdevums

Ilgtermiņa aizdevums ir finanšu produkts, kam raksturīgs garāks atmaksas termiņš un lielāka aizdevuma summa, kurai iespējams pieteikties. Ilgtermiņa kredīts visbiežāk pieejams no 1000 līdz pat vairākiem desmitiem tūkstošu eiro. Atšķirībā no īstermiņa aizdevumiem, kredīta atmaksas termiņš ir no viena līdz vairākiem gadiem

Piesakoties šim aizdevuma veidam internetā , persona var norādīt ne tikai vēlamo kredīta summu, bet arī to, cik liels varētu būt ikmēneša maksājums, kas, savukārt, nosaka to, cik garš būs atmaksas termiņš. Jo lielāka būs summa, jo garāks būs kopējais atmaksas periods. Katru mēnesi veicamās maksājuma summas un datumi ir fiksēti, tādēļ personai ir iespēja jau laikus izdevumus iekļaut budžetā. 

Aizdevums no AvaFin

AvaFin piedāvā naudas aizdevumu līdz 10 000 eiro ar atmaksas termiņu līdz pat 84 mēnešiem.

Viena no avafin.lv priekšrocībām ir individuāla piedāvājuma izveide, kas nozīmē, ka katram klientam tiek sagatavots piedāvājums ar individuālām procentu likmēm, fiksētu mēneša maksu un skaidru atmaksas grafiku.

Ja arī Jūs vēlaties saņemt piedāvājumu, aizpildiet kalkulatoru! Pēc piedāvājuma saņemšanas Jums būs 5 dienas laika, lai to apstiprinātu vai noraidītu.

Ar ko ilgtermiņa kredīts atšķiras no citiem aizdevumu veidiem? 

Daži no kritērijiem: 

  • Aizdevuma termiņš. Kā norāda arī nosaukums, galvenā atšķirība ir kredīta atmaksas termiņš. Ilgtermiņa kredīta atmaksas laiks nereti sastāda vairākus gadus vai gadu desmitos, salīdzinot ar īstermiņa kredītiem, kas parasti jāatmaksā dažu mēnešu līdz dažu gadu laikā. 
  • Aizdevuma apmērs. Pieejamais kredīta apmērs bieži vien ir lielāks, nekā citiem kredītu veidiem, jo šie aizdevumi paredzēti lielākiem ieguldījumiem, piemēram, jauna auto vai mājokļa iegādei. 
  • Procentu likme un ikmēneša maksājums. Šiem aizdevumiem parasti ir zemākas procentu likmes un mazāks ikmēneša maksājums nekā īstermiņa aizdevumiem, jo summa tiek dalīta uz ilgāku laika periodu.  
  • Kredīta piešķiršanas nosacījumi. Ilgtermiņa aizdevuma piešķiršanas process var būt ilgāks un sarežģītāks. Dažkārt, lai saņemtu kredītu, var tikt pieprasīta ķīla vai galvojums. Liela uzmanība tiek veltīta aizņēmēja kredītvēstures izvērtēšanai un spējai atmaksāt aizdevumu. 
  • Līdzekļu izmantojums. Ilgtermiņa aizdevumi ir paredzēti lielāku mērķu īstenošanai. 

Kādiem mērķiem paredzēts ilgtermiņa aizdevums?

ilgtermiņa aizdevuma ņemšanas mērķi

Ilgtermiņa aizdevumi tiek izmantoti dažādu, lielāku mērķu īstenošanai, piemēram, mājokļa iegādei vai tās būvniecībai, renovēšanai, jaunas automašīnas iegādei, studiju maksas segšanai, uzņēmējdarbībai, parādu refinansēšanai un citam. 

Kādi populāri ilgtermiņa kredītu veidi pieejami? 

Daži no populārākajiem ilgtermiņa aizdevumu veidiem

  1. Hipotekārie kredīti: Šie aizdevumi visbiežāk tiek izmantoti jauna mājokļa vai zemes iegādei, vai mājas būvniecībai. Kredīta summa visbiežāk ir no 20 000 eiro. Savukārt atmaksas termiņš – no 1 līdz 30 gadiem. 
  2. Studiju kredīti: Paredzēti mācību maksas segšanai akreditētajās Latvijas un ārvalstu augstskolās. Parasti kredīta atmaksa jāveic pēc studiju pabeigšanas. Atkarībā no aizdevuma nosacījumiem, atmaksas periods ir no 1 līdz 10 gadiem, savukārt pieejamā kredīta summa – līdz 20 000 eiro. 
  3. Auto kredīti: Tiek izmantoti, lai palīdzētu indivīdiem un uzņēmumiem iegādāties transportlīdzekli. Pieejamā aizdevuma summa parasti ir no 1000 līdz pat 20 000 eiro. Šādi aizdevumi parasti jāatmaksā 6 mēnešu līdz 7 gadu laikā. 
  4. Kredīts uzņēmējdarbībai: uzņēmumi var izmantot aizdevumu, piemēram, biroja labiekārtošanai, instrumentu, tehnikas, aprīkojuma, lauksaimniecības zemes iegādei, ēkas būvniecībai vai renovēšanai, apgrozāmo līdzekļu finansēšanai. Aizdevuma summa ir no 1000 līdz 20 000 eiro, ar atmaksas termiņu no 1 līdz 10 vai pat 20 gadiem. 

Katram aizdevuma veidam ir specifiski nosacījumi, procentu likmes un atmaksas termiņi, tādēļ ir svarīgi saprast, kāds aizdevuma veids ir vispiemērotākais konkrētajam mērķim. 

Kam pievērst uzmanību, izvēloties ilgtermiņa kredītu?

Pirms pieteikties ilgtermiņa aizdevumam, ir svarīgi ņemt vērā dažādus aspektus, lai nodrošinātu, ka Jūs izvēlaties piemērotāko un izdevīgāko aizdevumu. Daži no faktoriem, kam jāpievērš uzmanība: 

  1. Procentu likme: Procentu likme ir galvenais faktors, kas ietekmē Jūsu aizdevuma kopējās izmaksas. Zemākas procentu likmes nozīmē zemākas izmaksas Jums. 
  2. Termiņš: Ilgāks aizdevuma termiņš visbiežāk nozīmē zemākus ikmēneša maksājumus, bet kopumā tas var nozīmēt lielāku summu, kas jāmaksā par aizdevumu. 
  3. Mēneša maksājums: Apskatiet, cik liels būs Jūsu mēneša maksājums un vai tas iederas Jūsu budžetā! 
  4. Kavējuma maksas: Izlasiet līgumu un uzziniet, kādas kavējuma maksas un procenti tiek piemēroti, ja kāda iemesla dēļ kavējaties ar aizdevuma atmaksu! 
  5. Kreditora uzticamība: Pārliecinieties, ka aizdevējs ir uzticams un godprātīgs! Izlasiet atsauksmes un pārbaudiet reputāciju! 

Citi faktori, kam pievērst uzmanību 

Reputācija, uzticamība un ātrums  

Ir svarīgi veikt nelielu pētījumu un apsvērt dažādus aizdevējus pirms pieņemt galīgo lēmumu. Pētiet aizdevēju reputāciju un uzticamību! Pievērsiet uzmanību arī klientu apkalpošanas nodaļas darbam – vai jautājumu gadījumā saņemat visas nepieciešamās atbildes uzreiz? 

Līguma nosacījumi 

Katram aizdevējam ir savi līguma nosacījumi, kas var ietekmēt Jūsu izvēli. Pārlasiet līgumu vairākkārt! Pievērsiet uzmanību ne tikai vispārīgajai informācijai, bet arī tekstiem sīkajā drukā, jo tieši tur var būt minēti svarīgi procentu vai citi aizdevuma nosacījumi! 

Ielāgojiet, ka līgumā minētā procentu likme ir viens no faktoriem, kas var būtiski ietekmēt noformētā ilgtermiņa aizdevuma ietekmi uz Jūsu maciņa biezumu! 

Atmaksas process, komisijas maksa, procentu likme 

Daļa no līguma nosacījumiem izskaidros Jūsu iespējas atmaksāt kredītu, kā arī aizdevuma atgriešanas procesa izmaksas gadījumā, ja esat nokavējis kredīta atmaksas termiņu.  

Ilgtermiņa aizdevumi, tāpat kā citi kredīti internetā, ir jāatmaksā laikus, pretējā gadījumā Jūs riskējat ar paaugstinātas komisijas maksas ieturēšanu. Arī ilgtermiņa kredītu procentu likmes var mainīties sakarā ar Jūsu nespēju segt ar aizdevumu saistītos maksājumus. 

Kritēriji ilgtermiņa kredīta saņemšanai  

Lai arī ilgtermiņa aizdevums, kuram var pieteikties gan banku, gan nebanku iestādēs, mūsdienās ir visai populārs risinājums, to nepiešķir katram, kas ir pieteicies. Aizdevējs rūpīgi izskata katru pieteikuma formu, izvērtējot vairākus svarīgus faktorus.  

Lai pieteikšanās uz vietas vai internetā nebeigtos ar vilšanos, izskatiet, kādi ir aizdevēja kritēriji aizdevuma saņemšanai! Nozīme ir gan Jūsu vecumam, tam, vai esat Latvijas Republikas pilsonis, vai Jums ir aktīvs bankas konts un mobilā tālruņa numurs, kāda ir Jūsu kredītvēsture* un ienākumi. 

*Kredītvēsture ir informatīvs apkopojums par Jūsu iepriekšējām un esošajām kredītsaistībām un to atmaksu. Ja Jums jau ir neatmaksāts īstermiņa vai ilgtermiņa aizdevums, aizdevējs šo informāciju redzēs, un var atteikt ilgtermiņa kredīta piešķiršanu.  

Jūsu finansiālās iespējas 

Izvērtējiet savas iespējas atmaksāt aizdevumu! Saprotams, ka ārkārtas situācijās domas raisās tikai un vienīgi ap to, kā pēc iespējas ātrāk saņemt nepieciešamo aizdevuma summu, taču jārēķinās, ka ilgtermiņa aizdevums ir saistības, kuru nepieciešamību ir svarīgi izvērtēt. Neaizņemieties, ja neesat pārliecināts, vai varēsiet atmaksāt! 

Vai ilgtermiņa aizdevums internetā ir drošs? 

nauda

Ilgtermiņa kredīts parasti ir pieejams gan pie banku, gan nebanku aizdevējiem. Katrai no tām ir savi nosacījumi kredīta saņemšanai. Vairumā gadījumu ilgtermiņa aizdevums var tikt noformēts internetā, proti, līgumu iespējams parakstīt attālināti, taču lielāki ilgtermiņa aizdevumi pieprasa ierašanos aizdevēja birojā vai bankā. 

Kādēļ aizņemties internetā?  

Protams, viena no priekšrocībām ir tā, ka pieteikties aizdevumam var teju jebkurā diennakts laikā. Jāņem gan vērā, ka pieteikums tiks izskatīts aizdevēja darba laikā. 

Ilgtermiņa aizdevums internetā tiek nodrošināts ar augstākajiem drošības principiem datu apstrādē, tādēļ, aizņemoties pie uzticama aizdevēja, nav jāsatraucas par datu drošību. 

Kas ir atbildīga aizņemšanās?

Noformējot aizdevumu, kuru nevarat laikus atgriezt, Jūs riskējat iekļūt parādnieku sarakstā, kas var liegt iespēju saņemt kredītu, piemēram, auto iegādei vai studijām nākotnē. 

Izvērtējiet, vai kredīta ikmēneša maksājumu slogs un noteiktā procentu likme iekļaujas Jūsu budžetā! Kredītsaistību maksājumiem mēnesī nevajadzētu pārsniegt 30 – 40% no Jūsu kopējiem ikmēneša ienākumiem. Ja, veicot aprēķinus, katru mēnesi plānojat izdot lielāku summu, tas ir brīdinājums, ka varat nonākt finansiālās grūtībās. 

Dzīve ir pārmaiņu pilna, tāpēc vajadzētu padomāt arī par to, cik stabili ir Jūsu ienākumi un vai lēmums saņemt aizdevumu ir prātīgs. Aizņemieties atbildīgi, izvērtējot, vai varēsiet veikt maksājumus ne tikai šajā un nākamajā mēnesī, bet visā aizdevuma atmaksas periodā! Kredīti ir nopietnas saistības, kas ietekmēs Jūsu turpmāko dzīvi. 

Tagad Jūs zināt, kas ir ilgtermiņa kredīti, kas raksturīgs ilgtermiņa aizdevumam, ar ko tas atšķiras no citiem aizdevuma veidiem, kam to visbiežāk izmanto, un, kā pārliecināties, ka veicat pareizo izvēli.