Kā atgūt savus pārmaksātos nodokļus?

Atgriezties March 24, 2020

No 1. marta Latvijas iedzīvotājiem ir iespēja iesniegt ienākumu deklerāciju un saņemt atpakaļ pārmaksātos nodokļus, un šo iespēju reti kurš palaiž garām. Tāpēc turpinājumā noskaidrosim, kā atgūt savus pārmaksātos nodokļus, kā arī kādos īpašos gadījumos tas ir iespējams.

Nodokļu maksātājiem ir tiesības pieprasīt valsts ieņēmumu dienestam, sākot ar 1. martu, atmaksāt pārmaksātos nodokļus, kas ir kļūdaini samaksāti gada laikā. Ikviens Latvijas iedzīvotājs, kurš godīgi ir maksājis nodokļus, var nosūtīt pieprasījumu četros veidos.

  1. Iesniedzot pieprasījumu elektroniski – izmantojot Valsts ieņēmumu dienesta elektroniskās deklarēšanas sistēmas dokumentu;
  2. Iesniedzot elektroniski ar elektronisko adresi – vid@vid.gov.lv ;
  3. Iesniedzot pieprasījumu arī pa pastu. Adrese – Rīga, Talejas iela 1;
  4. Kā arī, iesniedzot klātienē, uz vietas, jebkurā tuvākajā Valsts ieņēmumu dienesta klientu centrā visā Latvijā.

Svarīgi arī zināt, kādos īpašos gadījumos vēl ir iespēja atgūt pārmaksātos nodokļus. Tāpēc turpinājumā, plašāks izklāsts.

Kādos gadījumos Jums ir iespēja atgūt pārmaksātos nodokļus?

Par diferencēto neapliekamo minimumu

Cilvēki, kuri aizvadītajā gadā nav strādājuši visus pilnus 12 mēnešus un izmantojuši arī visa gada neapliekamo minimumu, kas tiem pienākas, iesniedzot deklerāciju, var atgūt šo neizmantoto daļu.      

Par izglītības un ārtsniecības izdevumiem

Pārmaksātos nodokļus var atgūt par veselības apdrošināšanas polises prēmijas maksu, ja polise ir pirkta par paša finansēm, vai ir veikts darba devēja noteikts līdzmaksājums. 

Tāpat būtiski ir atcerēties, ka izdevumi par izglītību nav tikai studiju izdevumi.

Pārmaksātos nodokļus var atgūt arī piemēram, par samaksātajiem angļu valodas kursiem, bet tikai tad, ja tie ir apgūti valsts akreditētā izglītības programmā. Savukārt sākot ar 2016. gadu, tie bērnu vecāki, kas veica maksu par interešu izglītības programmām jeb pulciņiem bērniem līdz 18 gadiem, piemēram, par sporta nodarbībām, par mūzikas vai deju nodarbībām, var atgūt iedzīvotāju ienākuma nodokļa daļu no iemaksātās summas.

Par zobārstniecības pakalpojumiem un operācijām

Šos konkrētos izdevumus var iesniegt pilnā apmērā. Un būtiski ir atcerēties, ka atšķirībā no izglītības pakalpojumu izdevumiem, līdzekļus par zobārstu un operāciju izmaksām nevar pārcelt uz nākamajiem gadiem – visam ir jābūt korekti. Ja uz čeka ir konkrēts gads, tad arī iesniedz minētajā gadā.

Par ziedojumiem     

Par šo iespēju visi nezina, tāpēc te ir būtisks uzsvars. 

Ja konkrētā persona ir ziedojusi naudu oraganizācijai, kam ir sabiedriskā labuma organizācijas statuss, piemēram, ziedot.lv. Tad konkrēti šādos gadījumos, ir iespējams norādīt noziedotās summas apmēru un no šīs summas tiks atmaksāts nodoklis 23 % apmērā. Kā maksājuma apliecinājums der bankas maksājuma uzdevums vai arī konta izraksts.

Kur iesniegt deklarāciju?

Ātrākais un ērtākais veids, kā Jūs varat iesniegt deklarāciju par pārmaksātajiem nodokļiem ir VID elektroniskā deklarēšanas sistēma, kas ir ļoti viegli saprotama. Un ērta arī tajā ziņā, ka tajā ir atspoguļota pilnībā visa VID rīcībā esošā informācija par nodokļu maksātāju. Kā arī no pērnajiem gadiem ir uzskatāmi redzami gan ārstniecības izdevumi, gan arī izglītības izdevumi.

Jums tikai atliks izpildīt elektroniski pāris soļus – norādīt attaisnoto izdevumu summas un deklerācijai pievienot dokumentus, kas apliecina maksājumus. Un svarīgi zināt, ka likums paredz ikvienam atgūt pārmaksātos līdzekļus.

Vai vēlaties saņemt patēriņa kredītu?

Ar AvaFin tas ir ērti un droši. Piesakieties!