Īstermiņa jeb ātrais kredīts – Kas Jums jāzina?

Atgriezties 14 marts, 2024

Vairākās valstīs, tostarp Latvijā, paralēli citiem finanšu pakalpojumiem pieejami arī īstermiņa kredīti.

Šajā rakstā padziļinātāk aplūkosim īstermiņa aizdevumus, to priekšrocības un iespējas, lai palīdzētu veikt pārdomātu lēmumu.

Kas ir īstermiņa aizdevums?

Īstermiņa aizdevumi (saukti arī par ātrajiem kredītiem, mikrokredītiem, mini kredītiem) ir aizņēmuma veids, kurā privātpersonas aizņemas salīdzinoši nelielu naudas summu uz īsu termiņu, parasti no mēneša līdz gadam.

Šis aizdevuma veids zināms ne tikai ar īso kredīta atmaksāšanas laiku, bet arī ar salīdzinoši vienkāršo un ātro pieteikšanos, kas notiek internetā.

Kas izsniedz ātros kredītus?

Ātros kredītus visbiežāk piedāvā alternatīvas finanšu kredītiestādes – nebanku kredītdevēji, kurām Patērētāju tiesību aizsardzības centrs (PTAC) piešķīris speciālo atļauju jeb licenci.

Īstermiņa aizdevuma alternatīva – patēriņa kredīts

Avafin.lv piedāvā aizdevumu līdz pat 10 000 eiro ar ilgāku atmaksas termiņu – līdz pat 84 mēnešiem. Ikvienam klientam tiek gatavots individuāls piedāvājums ar individuālu procentu likmi, turklāt ikmēneša maksājums būs fiksēts (ar iespēju atmaksāt ātrāk) un ar skaidri saprotamiem nosacījumiem.

Vai vēlaties saņemt patēriņa kredītu?

Ar AvaFin tas ir ērti un droši. Piesakieties!

Kā var pieteikties ātrajam kredītam?

Ātrajam kredītam pieteikties var internetā – kredītdevēja mājas lapā. Lai noslēgtu līgumu, nav nepieciešams doties pie kredītdevēja klātienē.

Lai arī pieteikties iespējams jebkurā diennakts laikā, noslēgt patērētāju kreditēšanas līgumu nevarēsiet laika posmā no pulksten 23.00 līdz 7.00.  Tas nozīmē, ka, ja pieteiksieties kredītam nakts stundās, Jūsu pieteikums tiks izskatīts nākamajā dienā, kredītdevēja darba laikā (AvaFin darba laiks: darba dienās no 9.00 – 18.00 un brīvdienās no 10.00-16.00).

Kā pieteikties kredītam pie AvaFin?

AvaFin piedāvā patēriņa kredītu no 100 līdz 10 000 eiro, ar atmaksas termiņu no 3 līdz 84 mēnešiem.

Lai pieteiktos kredītam, Jums jāveic reģistrācija, norādot personīgo informāciju: vārdu, uzvārdu, mobilā tālruņa numuru, e-pastu, personas kodu, ikmēneša ienākumu apmēru. Lai pabeigtu reģistrāciju, jāveic verifikācija ar savu bankas kontu vai jāpārskaita 1 cents uz kādu no AvaFin Latvia SIA bankas kontiem.

Pēc reģistrācijas pieteikums tiks izskatīts aptuveni 15 minūšu laikā (darba laikā) un Jūs saņemsiet ziņu ar individuālu kredīta piedāvājumu, kuru vēl 2 dienas varēsiet apdomāt.

Ja piedāvājumu apstiprināsiet, naudu saņemsiet 15 minūšu laikā (par papildu maksu) vai pēc 10 dienām.

Cik liela nozīme īstermiņa kredīta izsniegšanā ir kredītvēsturei?

Savulaik ātros kredītus reklamēja kā risinājumu steidzamu finanšu situāciju, piemēram, ikmēneša rēķinu apmaksai, kas noveda pie tā, ka īstermiņa aizdevumus izvēlējās neapdomīgi, un tos izsniedza kredītņēmējiem, kuri vēlāk saistības nespēja izpildīt.

Tādēļ pēdējos gados tika veiktas izmaiņas likumā, kas nodrošina aizņēmēju aizsardzību un regulē aizdevēju darbu, paredzot atbildīgāku un stingrāku patērētāju izvērtēšanu, kā arī pašu kreditēšanas procesu.

Pirms kreditēšanas līguma noslēgšanas kredītdevējam jāizvērtē patērētāja spēja atmaksāt kredītu, pamatojoties uz informāciju, kas saņemta gan no patērētāja, gan datubāzēm (Kredītinformācijas biroja, VID, VSAA). Katrai kredītiestādei ir arī savi papildu principi, pēc kuriem izvērtē riskus.

Apkopojot – risku izvērtēšanai par pamatu kalpo kredītvēsture, kurā iekļauta informācija par Jūsu oficiālajiem ienākumiem, iepriekšējām saistībām un spēju tās pildīt saskaņā ar līguma nosacījumiem un citu informāciju. Līdz ar to kredītu izsniegšanā kredītvēsturei ir liela nozīmē. Tā ietekmē arī Jums pieejamo kredīta summu un ikmēneša maksājuma lielumu.

Cik lielu naudas summu var aizņemties un uz cik ilgu laiku?

aizdevuma apjoms

Īstermiņa kredīti, līdzīgi kā ilgtermiņa aizdevumi, saskaņā ar Patērētāju tiesību aizsardzības likumu tiek pielāgoti katra cilvēka iespējām.

Kredītdevēja uzdevums ir ne vien izvērtēt, vai kredītu Jums vispār piešķirt, bet arī kādā apjomā un uz cik ilgu laiku.

Kā minēts iepriekš, visbiežāk ātrie kredīti tiek izsniegti uz termiņu no 1 mēneša līdz 1 gadam. Visbiežāk aizņemties var no 50 līdz pat dažiem tūkstošiem eiro.

Cik augstas ir procentu likmes?

Salīdzinājumā ar ilgtermiņa aizdevumiem, ātrajiem kredītiem tiek pielāgotas augstākas procentu likmes. Tādēļ pirms šādu kredītu noformēšanas nepieciešams pārliecināties, ka īstermiņa kredīti ir Jums un Jūsu iespējām piemēroti.

Bet Jūsu zināšanai – likumā ir reglamentēts ne vien kredīta līguma saturs, ierobežojumi reklāmām, bet arī noteiktas robežas maksimālajām procentu likmēm. Proti, “kredīta kopējās izmaksas patērētājam nedrīkst pārsniegt 0,07% dienā no kredīta summas”. Savukārt, ja patērētāju kreditēšanas līgums noslēgts uz laiku līdz 30 dienām un paredz kredīta atmaksu vienā maksājumā, aizdevuma summa nedrīkst pārsniegt 50% no valstī noteiktās minimālās mēneša darba algas apmēra (informācija atjaunota 2023.gada oktobrī).

Ielāgojiet – jo garāks būs atmaksas termiņš, jo lielāka būs kopējā kredīta atmaksas summa. Īstermiņa aizdevums ir izdevīgākais situācijā, kad līdzekļu atmaksāšanas saistības tiek segtas laika periodā līdz 30 dienām.

Vai nepieciešama ķīla vai galvotājs?

Nē, šī ātrā kredīta saņemšanai nav nepieciešama ķīla vai galvojums, kas arī paātrina aizdevuma saņemšanas procesu. 

Kā atmaksāt kredītu?

Slēdzot kredītlīgumu, vēlams pievērst uzmanību kredīta atmaksas dienai. Šādi līgumā tiek apzīmēta diena, kurā aizņēmējam ir pienākums segt visas ar īstermiņa kredītu saistītās izmaksas.

Gadījumā, ja līgumā kredīta atmaksas termiņš ir 1 mēnesis jeb 30 dienas, kredīta pamatsumma kopā ar procentu maksājumiem, visticamāk, būs jāatmaksā no nākamā mēneša algas. Viss, kas jādara, ir jāpārskaita atmaksājamā summa uz kreditora norādīto bankas kontu, un līdz ar šo atmaksu un apstiprinājumu no kredītdevēja puses, klienta kredītsaistības tiks oficiāli izbeigtas.

Paturiet prātā, ka katrā īstermiņa aizdevuma atrunā ir noteikts arī līgumsods un tā apmēri laicīgas maksājumu neveikšanas vai kavēšanās gadījumā. Atzīmējiet savu atmaksas termiņu kalendārā vai mobilajā ierīcē, lai izvairītos no liekas pārmaksāšanas un negaidītām izmaksām!

Vai ātrā kredīta atmaksas termiņu var pagarināt?

Saņemtā kredīta atmaksāšanas termiņu ir iespējams pagarināt, taču tas sastādīs lielākas izmaksas Jūsu plānotajā budžetā. 

Ievērojiet – aizdevuma atmaksas termiņš ir pagarināms par 1 kalendāro mēnesi! Šāda aizdevuma pamatsummas atgriešanas termiņa pagarināšana iespējama līdz pat 12 kalendārajiem mēnešiem, proti, īstermiņa kredīts būs pilnībā jāatmaksā 1 gada laikā.

Kā izvēlēties aizdevēju?

Ir būtiski izvēlēties uzticamu un atbildīgu aizdevēju, kas ne tikai sniegs ātru atbildi par kredīta piešķiršanu, bet arī rūpīgi izvērtēs Jūsu maksātspēju un riskus.

Lai veiktu pareizo izvēli, pievērsiet uzmanību šiem faktoriem:

  • Reputācija un pieredze. Izvēlieties aizdevēju ar labu reputāciju! Izpētiet atsauksmes par kredītdevēju, lai gūtu ieskatu citu cilvēku pieredzē! Tomēr ņemiet vērā, ka nereti sliktas atsauksmes atstāj klienti, kuru kredītu pieteikums ticis noraidīts, piemēram, sliktas kredītvēstures vai citu iemeslu dēļ.
  • Skaidrība un pārredzamība. Pirms pieteikšanās kredītam, iepazīstieties ar visu pieejamo informāciju! Izvērtējiet, vai aizdevuma nosacījumi, tostarp procentu likme, komisijas maksa un citas izmaksas, atmaksas grafiks ir skaidri un saprotami, lai Jūs varētu veikt informētu lēmumu!
  • Atbildīga aizdevuma piešķiršana. Lai arī varam kļūt neapmierināti, ja saņemam atteikumu par kredīta piešķiršanu, tomēr šāds lēmums saistīts ar atbildīgu praksi. Ja pakalpojuma sniedzējs atbildīgi veic Jūsu maksātspējas novērtējumu un sagatavo tam atbilstošu kredīta piedāvājumu vai Jūsu pieteikumu noraida, varat justies drošāk par to, ka aizdevumu spēsiet atmaksāt un izvairīsieties no finansiālām problēmām.
  • Klientu atbalsts un komunikācija. Pieejamība, atbalsts un profesionāla attieksme no aizdevēja puses ir nozīmīgi faktori. Izvēlieties aizdevēju, kas ir gatavs atbildēt uz Jūsu jautājumiem un palīdzēt situācijās, kad rodas grūtības ar kredīta atmaksu!

Naudas aizņemšanās – tā ir atbildība! Tādēļ AvaFin aicina veikt izpēti un rūpīgi pārdomāt gan aizdevuma nepieciešamību, gan kredītdevēju, lai izvairītos no finansiālām grūtībām.  Ja esat gatavs pieteikties kredītam, apmeklējiet Avafin.lv un saņemiet individuālu kredīta piedāvājumu!